Mısır'da 2500 tutuklu açlık grevine başladı

Mısır'ın Tora hapishanesindeki 2500 tutuklu, tıbbi ihmal ve kötü muameleyi protesto etmek için açlık grevine başladı. Tutukluların hedefi, hapishanelerdeki kötü uygulamalara dikkat çekerek, hapishane koşullarının iyileştirilmesini sağlamak. 

04 Ocak 2017
Mısır'da  2500 tutuklu açlık grevine başladı

Mısır'daki yerel kaynakların bildirdiğine göre Tora hapishanesindeki disiplin koğuşu, A, B, C ve D koğuşlarında kalan tutukluların tamamı, Cumartesi günü açlık grevine başladı. 2500 kişinin başlattığı açlık grevine Pazartesi gününden itibaren başka tutukluların da katılacağı öğrenildi.

Açlık grevine başlama kararının alınmasında hapishane yetkililerinden Seyyid Selim'in, aileleriyle görüşmeleri sırasında onları küçük düşürücü insanlık  dışı muamelesinin yanı sıra Selim'in hapishane doktorlarının tavsiyelerinin aksine kronik hastalıkları bulunan tutukluları da disiplin koğuşuna göndermesi, etkili rol oynadı.

Doktorun hasta tutukluların disiplin koğuşuna gönderilmeleri halinde ölebilecekleri uyarısına karşın Seyyid'in "Ölen ölsün, onlardan bize bir fayda yok" şeklinde yanıt verdiği ifade edildi.

Açlık grevini bastırmak için hapishane yönetimi, tutukluların hapishane idaresine emaneten bıraktığı 200 bin Cüneyh'e el koyduğu ve aileleriyle görüşme yasağı getirdiği öğrenildi. Hapishane yönetimi ayrıca açlık grevine devam edilmesi halinde tutukluların ellerindeki tüm imkanların alınacağı, hepsinin işkenceden geçirilip disiplin koğuşuna gönderileceği tehdidinde bulundu.

GREVE KATILANLAR ARASINDA ÇOCUKLAR DA VAR

Tora hapishanesinin yanı sıra Port Said hapishanesindeki tutuklular da devam eden işkence, hakaret, sözlü ya da fiili taciz, en kötü bir hapishanede bile olması gereken temel ihtiyaç malzemelerinden mahrum bırakılmak gibi uygulamaları protesto etmek için başlattıkları açlık grevine devam ediyorlar.

Hapishane yönetimi ise açlık grevinin durdurulması ve şikayetlerin geri çekilmesi için tutuklulara karşı uyguladığı şiddeti artırıyor.  Bu kapsamda disiplin koğuşuna gönderilen bazı tutukluların vücutlarının farklı bölgelerinde morarma ve kırıkların olduğu öğrenildi.

Port Said'deki açlık grevi bir haftasını doldururken tutukluların sağlık durumlarının daha da kötüleştiği, kendilerinden haber alamayan yakınlarının Port Said Başsavcısına şikayette bulunduğu ama buradan da bir sonucun çıkmadığı bildirildi.

Açlık grevine destek verenler arasında çocuk yaştaki tutuklular da var. Açlık grevine başlayan tutuklu çocukların talepleri arasında sözlü ya da fiili işkenceye son verilmesi, koğuş içinde hareketliğe müdahale edilmemesi, koğuş dışına çıkılmasına müsaade edilmesi, koğuş içine yemek sokulmasına engel olunmaması, görüş saatlerinin iki saate çıkarılması, siyasi tutukluların bir koğuşta toplanması yer alıyor.

AÇLIK GRİVİNE BAŞLAMAYAN HASTA, TEDAVİ OLAMIYOR

Adı açıklanmayan bir tutuklunun kardeşi olan Ummu Hamza, özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamasında, açlık grevine başlamayan tutuklu hastaların tedavi olmasına müsaade edilmediğini söyledi. Ummu Hamza, Mısır'daki hapishanelerin tahammül edilemeyecek derecede böcek ve sineklerle dolu olduğunu, kasıtlı olarak ilaçlandırılmasına müsaade edilmediğini söyledi.

Tutukluların ilaç ve kişisel temizlik malzemelerinden de mahrum olduğunu vurgulayan Ummu Hamza, hapishaneye sağlıklı giren kişinin hasta olarak çıktığını sözlerine ekledi.

Son olarak Tutukluların aileleriyle görüşmesine müsaade edilmediğini ifade eden Ummu Hamza, kardeşini 7 ay sonra görebildiğini kaydetti.

Uzmanlar, Cunta lideri Abdulfettah Sisi'nin 3 Temmuz 2016'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı gerçekleştirdiği darbe sonrasında ülkede insan hakları, özgürlükler ve demokrasinin rafa kaldırıldığını düşünüyor.

KAYNAK: KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.