BM Temsilcisinden Suud'a Katliam Suçlaması

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O'Brien, Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen Yemen oturumunda, Suudi Arabistan savaş uçaklarının Yemen’de sivil katliam işlediğini söyledi. 

28 Ocak 2017
BM Temsilcisinden Suud'a Katliam Suçlaması

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O'Brien, Perşembe günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen Yemen oturumunda Suudi Arabistan’ın Yemen’deki uygulamalarını sert bir dille eleştirdi.

Suudi Arabistan’a Yemen’de katliam gerçekleştirme suçlamasında bulunan O'Brien, ambargodan ötürü başkent Sana’daki uluslararası havaalanının kapatılmasının ülkede insani felakete yol açabileceği uyarısında bulundu.

Havaalanın kapalı olmasından ötürü hayat kurtaracak ilaçların ülkeye giremediğine dikkat çeken O’Brien, 20 binden fazla insanın dışarıda tedaviye muhtaç olmasına rağmen ambargodan ötürü çıkamadıklarını sözlerine ekledi.

O'Brien “Eğer Yemen’de derhal bir adım atılmazsa 2017 yılında açlık baş gösterebilir. 14 milyon Yemenli yani halkın %80’i gıda yardımına muhtaç. Yarım milyon Yemenli, hayatta kalabilmek için acil gıda yardımına muhtaç. Çocukların dramı ise devam ediyor. Her 10 dakikada 10 yaşının altındaki bir çocuk, açlık ve sağlık sorunlarından ötürü ölüyor” dedi.

Birleşmiş Milletler’in Yemen Temsilcisi İsmail Veled Şeyh ise Yemen’deki krizin askeri yolla çözümünün mümkün olmadığını vurgulayarak ateşkes ve siyasi çözüm girişimini kabul etmeleri için Yemenli taraflara baskı yapılmasını istedi.

Suudi Arabistan ve Yemen ziyaretleri sırasında çatışan taraflarla ilgili görüşmeleri hakkında Güvenlik Konseyi’ne bilgi veren Veled Şeyh, “Ateşkesin başarıyla sağlanması, barış fırsatını güçlendirecektir” dedi.

Ensarullah ve Halk Kongresi Partisi’nin yol haritasının başarıya ulaşması için bir adım atmadığını iddia eden Şeyh Veled, Suudi Arabistan’da yaşayan eski cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi’nin sunduğu girişime yönelik eleştirilerinin barış çalışmalarını tehdit ettiğini kaydetti.

Ensarullah Hareketi ise Veled Şeyh’in eleştirilerine karşı Birleşmiş Milletler Yemen temsilcisinin, Suudi Arabistan’ın işlediği katliamların üstünü örtbas etmenin dışında bir çalışmasının olmadığı suçlamasında bulunmuştu.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.