Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan’da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte, önemli temaslarda bulunmak üzere dün Suudi Arabistan’a gitti. Erdoğan’ın bugünkü program çerçevesinde, Kral Selman ve Suud savunma bakanı Muhammed bin Selmanla görüşmesi bekleniyor. 

21 Şubat 2017
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan’da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte, Körfez ziyareti programı çerçevesinde önemli temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan`a gitti.

Erdoğan, Körfez turu programına pazar günü Bahreyn`den başlamış ve buradan yaptığı basın açıklamasında, Işid`e karşı operasyonların stratejik düzeyde başarılı bir şekilde ilerlediğini ifade etmişti. Bahreyn`deki temaslarını bitiren Erdoğan`ı Riyad`daki askeri hava üssünde, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, dışişleri bakanı Adil el-Cubeyr, Riyad Emiri Faysal bin Bender bin Abdülaziz ve Türkiye`nin Riyad büyükelçisi Yunus Demirer karşıladı.

Türkiye`nin Suudi Arabistan büyükelçisi Yunus Demirer, ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Krallığı ile Türkiye arasındaki işbirliğinin bölgesel ve küresel zorluklar göz önünde bulundurulduğunda, bugün her zamankinden çok daha fazla önem arz ettiğini söyledi. Demirer, Türkiye ve Suudi Arabistan`ın terör konusunda olduğu gibi Suriye, Irak ve Yemen gibi bölgesel konularda da tamamen aynı bakış açısına sahip olduğunu ifade etti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın ziyareti ile ilgili basına demeç veren ABD-SUUD İşadamları Cemiyeti başkanı Abdurrahman Zamil, bu ziyaretten beklentilerini şu şekilde dile getirdi: “Suriye`deki savaşın bir yıldan kısa bir süre içinde sonlanması bekleniyor. Türkiye ve Suudi Arabistan ise Suriye`nin yeniden inşa edilmesi sürecinde aktif rol oynayacak iki ülke olacak. Suriye`de herkes bitkin düştü. İnsanlar ölüyor. Dünya artık bunun farkına vardı; çünkü buradan türeyen terörizm, tüm dünyayı tedirgin etmeye başladı. Dolayısıyla bütün bunlara bir son vermek herkesin yararına olacaktır”.

Sisi darbesi arayı açtı

Selman bin Abdülaziz`le birlikte ilişkiler tekrar gelişti

Ankara ile Riyad arasındaki ilişkiler, 2013 yılında Mısır`da Müslüman Kardeşler hükümetine dönük Sisi darbesine Suudi Arabistan`ın destek vermesi yüzünden zayıflamış, fakat Suud Kralı Selman bin Abdulaziz`in 2015 yılında tahta geçmesiyle ilişkilerde kayda değer bir gelişme gözlenmişti. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında Kral Selman, Türkiye`yi ziyaret etmiş ve Erdoğan tarafından kendisine devlet nişanı verilmişti.

Kral Selman`ın geçen yılki Türkiye ziyaretinin ardından Suudi Arabistan savaş uçaklarının incirlik üssünü kullanmasına izin verilmiş ve bu durum, iki ülke arasında askeri ilişkilerin stratejik bir boyuta evrilmesi olarak nitelenmişti.

Öte yandan Türkiye`nin Suriye krizinde Rusya ve İran ile ateşkes sürecinin kapılarını aralaması, özellikle Halep`te gelinen süreç, bazı uzmanlar tarafından Suudi Arabistan açısından bir hezimet olarak nitelendirilmiş ve Türkiye ile Suudi Arabistan`ın arasının açılacağı yorumları yapılmıştı. Fakat özellikle bu hafta gerçekleştirilecek Suriye konulu Astana toplantısı ve 23 Şubat tarihli Cenevre toplantısı, gelinen noktaya bütün ülkelerin ayak uydurmak zorunda kaldığı yorumlarının yapılmasına sebep oluyor.

Dün akşam, Suud Veliaht Prensi Muhammed bin Naif ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın, bugünkü program çerçevesinde Kral Selman ve Suudi Arabistan savunma bakanı Muhammed bin Selman ile görüşmesi bekleniyor. Görüşmelerini tamamlayan cumhurbaşkanlığı heyetinin, bugün akşam itibariyle Katar`a hareket etmesi planlanıyor.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.