Libya’da Egemenlik Mücadelesi Devam Ediyor

Zengin yeraltı kaynaklarına sahip Libya'da ülkeyi 42 yıl yöneten Muammer Kaddafi'nin Şubat 2011'de başlayan halk ayaklanmaları sonucu devrilmesinin ardından 6 yıl geçmesine rağmen ülkede istikrar sağlanamadı. 

21 Şubat 2017
Libya’da Egemenlik Mücadelesi Devam Ediyor

6 milyondan fazla nüfusa sahip Libya'da yaklaşık 2,4 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğu belirtiliyor. Adeta siyasi bir kaosun yaşandığı ülkede şu an fiili olarak üç ayrı hükümet, yönetimde hak iddiasında bulunurken, ülkenin ekonomik kaynakları da bölünmüş durumda.

Libya'da Trablus merkezli halife el-Guveyl başkanlığındaki Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin, "ulusal muhafızlar" adı altında bir askeri güç oluşturması üzerine Libya Başkanlık Konseyi tarafından yayınlanan karşı bir bildiride sözde ulusal muhafızlar adıyla bir araya gelen silahlı grupların bir an önce Trablus’u terk etmesi gerektiği belirtildi.

Guveyl başbakanlığındaki Ulusal Kurtuluş Hükümeti, geçen Ekim ayında, Trablus'ta faaliyete başladığını duyurmuştu. Guveyl, Aralık ayında ülkede bir askeri güç oluşturmayı planladığını açıklamış ve geçtiğimiz hafta resmen askeri bir oluşuma gidildiğini ilan etmişti.

Yaşanan bu gelişme üzerine Libya başkanlık konseyi tarafından yayımlanan yazılı açıklamada sözde Libya ulusal muhafızları adıyla bir araya gelen silahlı grupların hiçbir meşruiyeti olmadığı ve Trablus’u terk ederek çift başlılığa bir son verilmesi gerektiği belirtildi.

Birleşmiş milletler arabuluculuğunda kurulan ulusal uzlaşı hükümetinin bir organı olan başkanlık konseyi tarafından yapılan açıklamada, yeni kurulan Libya ulusal muhafızları adlı grubun Trablus’u istikrarsızlığa sürükleme hedefiyle kurulduğu ve başkanlık muhafızlarına paralel bir organ olarak hareket etme niyetinde olduğu vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “sözde ulusal muhafızlar adıyla kurulan örgüt, gayrı meşru silahlı grupların bir araya gelmesiyle kurulmuş olup, Trablus’ta kaosa ve masum sivillerin korkmasına sebebiyet veriyor. Ulusal muhafızlar, başkanlık muhafızlarının meşruiyet zeminini yok etmek istiyor. Fakat başkanlık muhafızları, devlet kurumlarının ve başkentin her türlü güvenliğinin teminatı olup; kendi paralel siyasi ajandalarını silah zoruyla uygulama peşinde olan hiç kimseye müsaade edilmeyecektir.“

Açıklamada ayrıca “ ulusal uzlaşı hükümeti, başkanlık muhafızlarını devletin temel kurumlarının güvenliğini sağlaması için görevlendirdi. Başkanlık muhafızları ordu ya da polis kuvvetlerine bir alternatif değildir. Ordu ve polis teşkilatları en kısa zamanda bütün Libya toprakları üzerinde kabile ya da bölge ayrımı yapılmaksızın geniş bir şekilde yapılandırılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Libya Başkanlık Konseyi’nin açıklamasında son olarak “tüm bu yaşananlar karşısında Başkanlık Konseyi olarak Libya’daki bütün siyasi partilerin diyalog zemininde bir araya gelmesi gerektiğinin önemini yineliyoruz fakat meşruiyet krizi yaratacak hamleler peşinde olanların sınırı aşmalarına göz yumacak ve kaosun yayılmasına ortam hazırlayacak adımlara müsamaha gösterecek değiliz “ denildi.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.