Diğer taraftan, halkı isyan noktasına getiren bir diğer konu ise ekonomi. Ürdün halkı, hükümetin bütçe açığını kapatmak için getirdiği yeni ağır vergilere karşı tepkili.
Ülkenin dış siyasetinden ve ekonomik politikalarından rahatsız olan Ürdünlüler, seslerini duyurmak için meydanlara indi.
Güney Ürdün’ün Karak kentinin Selahaddin Meydanı’nda toplanan Yüzlerce insan, Hani Mülki hükümetinin politikalarından duydukları memnuniyetsizliği haykırdı.
Selahaddin Meydanı’nda toplanan Ürdünlülerin gündeminde yeni vergiler vardı. Protestocular, Hani Mülki hükümetinden, açıklanan yeni vergilerin iptal edilmesini istedi.
Karak şehrinde başlayan hükümet karşıtı gösteriler gün içerisinde diğer şehirlere de sıçradı. Binlerce Ürdünlü, el-Belka, et-Tufeyle ve Ziban şehirlerinde Hani Mülki hükümetini protesto etmek için meydanlara indi.
Ürdün’ün Karak şehri son iki aydır IŞİD’in saldırılarına maruz kalıyor. IŞİD saldırılarından dolayı akşamları şehirde sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu. Ekonomi ve dış politika temelli Karak’ta başlayan eylemlerin Ürdün’ün tüm şehirlerine yayılabileceği belirtiliyor.
Ürdün halkı, Mülki hükümetini yükselen enflasyon konusunda hiçbir şey yapmamakla ve devletin borcunu 37 milyar dolara yükselmesine neden olmakla suçluyor.
Hani Mülki hükümetinin eleştirilmesi ve protestolara neden olan bir diğer konu ise Ürdün’ün Siyonist İsrail’le yaptığı gaz anlaşması.
Re’y el-Yevm’un haberine göre, Ürdün, ABD ve İsrail’in baskılarına dayanamayarak, halkın tepki göstereceğini bildiği halde gaz anlaşmasını onayladı.
Ürdün siyasetini ve meydanları karıştıran bir diğer konu ise Ürdün Kraliyet Havayolları’nın başkanlığına yapılan atama oldu.
Başbakan Hani Mülki’nin oğlu Fevzi Hani el-Mülki’nin Ürdün Kraliyet Havayolları’nın başına atanması Ürdün parlamentosunu da karıştırdı.
Ürdün Milletvekili Samir Binu, Başbakanın oğlu Fevzi Hani el-Mülki’nin havayollarının başına atanmasının kabul edilmez olduğunu söyledi.
KUDÜS HABER