Myanmar Çin Sınırında Çatışma

Myanmar’daki Çinliler, Pazartesi sabah saatlerinde Çin-Myanmar sınırındaki bir polis karakoluna baskın düzenledi. Yaşanan çatışmada 20’si saldıran gruptan olmak üzere aralarında sivillerin de bulunduğu 30 kişi hayatını kaybetti.  

07 Mart 2017
Myanmar Çin Sınırında Çatışma

Myanmar’ın Çin sınırındaki Şan Eyaletinde yaşayan Çinli bir grup, Pazartesi sabahı günün erken saatlerinde Myanmar polis noktasında silahlı bir saldırı düzenledi. Yaşanan çatışmada aralarında sivillerin de bulunduğu 30 kişi hayatını kaybetti.

Çatışma sesleriyle uyanan bölge halkı, binlerce kişilik kafileler halinde bölgeyi terk ederek sınırın Çin tarafına geçmek zorunda kaldı. Myanmar ordusu tarafından yapılan belirlemelere göre bölgeyi terk edenlerin sayısı 7000 olarak açıklandı. 

Çinli Myanmar Ulusal Demokratik Birliği örgütüne bağlı silahlı militanların şafak baskınıyla gerçekleştirdiği saldırı sonrasında Çin Halk Cumhuriyeti dışişleri bakanlığı tarafından yapılan açıklamada acil ateşkes ve diyalog çağrısı yapıldı.

Uluslararası gözlemciler, Çinli saldırganların düzenlediği operasyonun ülke genelinde Dışişleri bakanı Aung San Suu Çi tarafından kurulmaya çalışılan ulusal diyalog sürecini baltalama amacı taşıdığını belirtiyor.

Myanmar’ın resmi olarak olmasa da fiili olarak lideri olarak tanımlanan Suu Çi, geçtiğimiz hafta Çinli Myanmar Ulusal Demokratik Birliği temsilcileri ile görüşmüş ve ülke çapında düzenlenmesi planlanan ulusal uzlaşı konferansına katılmaları için onlara teklif sunmuştu.

Yaşanan olaylar sonrasında açıklama yapan Suu Çi, ‘tüm tarafları silahlı saldırılardan uzak durarak barış ve müzakere masasına oturmaya çağırıyorum. Hiçbir suçu olmayan sivillerin ve bölge halkının acı çekmesi kabul edilemez’ dedi.

Myanmar devlet televizyonunun aktardığı habere göre, Suu Çi’nin bu açıklamaları yaptığı dakikalarda, kriz bölgesinde çatışmaların devam ettiği bilgisi yer alıyordu. 

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.