Suriye’nin Arap Birliği çatısı altına yeniden dönmesi, terörle mücadelede ortak arayışlar ve ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması meselesinin konuşulduğu toplantıya Suudi Arabistan, Bahreyn ve Kuveyt’in düşük düzeyli temsilcilerle katılması dikkat çekti.
Ürdün’ün başkenti Amman’da 29 Mart’ta düzenlenecek 147. Arap Birliği zirvesi öncesinde Mısır’ın başkenti Kahire’de ön hazırlık toplantısı yapıldı.
Kahire’de yapılan hazırlık toplantısında Amman’da yapılacak zirvede Suriye’nin yeniden temsil edilmesi konusu gündeme getirildi. Irak dışişleri bakanı İbrahim Caferi tarafından getirilen teklif, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt tarafından siyasi atmosferin henüz bu meseleyi konuşmak için uygun olmadığı belirtilerek geri çevrildi.
Kaynakların aktardığı bilgiye göre Mısır’daki hazırlık toplantısına Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Lübnan, Fas, yemen ve Somali düşük düzeyli temsilcilerle katılım gösterdi. Uzmanlar özellikle Körfez ülkelerinin Mısır’daki toplantıya dışişleri bakanı düzeyinde katılmamasının özel bir anlamı olduğunu vurguluyor ve Mısır ile Körfez ülkeleri arasında devam eden siyasi krize işaret ediyorlar.
Öte yandan toplantıda Cezayir ile Fas temsilcileri arasında karşılıklı yoğun bir tartışmanın yaşandığı belirtiliyor. Fas yönetiminin Afrika Birliği’ne yeniden dönmesi meselesinin 147. Arap Birliği zirvesinde gündeme gelmesi için teklif sunması üzerine Cezayir’in sert bir çıkış yaptığı ve hararetli bir tartışma sonrasında Fas’ın Afrika Birliği’ne girişi için herhangi bir çalışma yürütülmemesi kararı alındığı belirtiliyor.
Fas yönetimi 30 yıl önce Batı Sahra’daki Polisario cephesi’nin Afrika Birliği tarafından resmen tanınması üzerine kararı protesto ederek Birlik’ten çekildiğini ilan etmiş bu yılın Ocak ayında ise Birliğe yeniden üye olmak için girişim başlatmıştı. Polisario Cehpesi’ne fiili destek veren Cezayir’in, Fas ile bu konu yüzünden sorun yaşadığı biliniyor.
Öte yandan Arap Birliği Zirvesi’nde ele alınacak konular arasına terörle mücadelede ortak tavır hususu da eklendi. Irak’ın IŞİD ile mücadele kapsamında kaydettiği başarılardan övgüyle söz eden Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt, “terörle mücadele konusunda yalnızca güvenlik tedbirlerine odaklanılmamalı. Teröre karşı entelektüel ve kültürel bir cephe kurmak zorundayız” açıklamasında bulundu.
Arap Birliği’nin gündem maddeleri arasında en önemli mevzu ise Amerikan başkanı Donald Trump’ın TelAviv’deki Amerikan büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ihtimaliydi. Arap Birliği, Kudüs’ü Siyonist İsrail’in başkenti ilan edecek her türlü girişime karşı çıkılacağını vurgulayarak “herhangi bir ülkenin diplomatik temsilciliğini Kudüs’e taşıması hem Filistinlilerin hem Müslümanların hem de Hristiyanların haklarına apaçık bir saldırı olur” açıklamasında bulundu.
KUDÜS HABER