Suudi Kralı Maldivler'den 29 Ada Satın Alıyor İddiası

Suud Kralı Selman’ın Asya ziyaretleri kapsamında Maldiv Cumhuriyeti’ne düzenlediği gezi öncesinde gündeme gelen iddialar muhalefet tarafından sert bir şekilde protesto edildi.  

13 Mart 2017
Suudi Kralı Maldivler'den 29 Ada Satın Alıyor İddiası

Suudi Arabistan Maldivlerden ada satın alıyor iddiası Maldiv Cuhuriyeti’ni karıştırdı. Yaşanan olaylara polis müdahale etti ve Maldiv devlet başkanı, böyle bir anlaşmanın gündemde olmadığını açıklamak zorunda kaldı.

Maldivli göstericiler, geçtiğimiz hafta boyunca düzenledikleri protestolarla Suudi Arabistan Kralı’nın önümüzdeki hafta düzenleyeceği Maldiv gezisi karşısındaki tepkilerini dile getirdiler. Suudi Arabistan kralının Maldiv’e düzenleyeceği ziyaret kapsamında bölgeye ekonomik yatırım adı altında sömürgeleştireceğini belirten protestocular mevcut yönetimin Suriye krizinde Suudi Arabistan’ın kuklası gibi davrandığını ve Maldivlerden Suriye’deki savaş sahasına Suud fonlarıyla 200-300 kadar savaşçının gönderildiğini dile getirdiler.

“Topraklarımızın Suud Krallığına satılmasına bütünüyle karşıyız” diyerek tepkisini dile getiren Maldiv eski dışişleri bakanı Ahmed Nasim, medyaya yansıyan haberlerde 28 küçük adacıktan oluşan bir atolün Suudi Arabistan’a satılacağı iddiaları karşısında Maldiv  halkının gerekli tepkiyi gösterdiğini dile getirdi.

Geçtiğimiz hafta boyunca süren protestolar karşısında Maldiv Devlet Başkanı Abdullah Yemin, “topraklarımızın yabancı bir devlete satılması söz konusu değildir. Suudi Arabistan, belirlenen bölgede milyar dolarlık projelere imza atacak ve ekonomik kalkınmamıza katkı sunacak hamleleri başlatacaktır” ifadelerini kullandı. Muhalefet temsilcileri ise bölgenin Suudi Arabistan’a peşkeş çekildiğini belirterek buradan elde edilecek gelirin çok altında bir anlaşmayla devlet başkanının şahsi çıkarları gereği bölgenin feda edildiğini öne sürüyorlar.

Maldiv Devlet başkanı Abdullah Yemin, 2015 yılında çıkardığı bir yasa ile Maldiv Adaları’nda yabancıların emlak sahibi olmasının önünü açmıştı. Gelinen süreçte Maldivliler, 29 adacığın ekonomik yatırım adı altında Suudi Arabistan’a devredileceğini ileri sürüyor.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in, 1 ay süreli Asya turu kapsamında önümüzdeki hafta sonu Maldivlerde olması bekleniyor. Çin Halk Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan’ın Maldiv Adaları üzerinde ortak projeler yürütecekleri iddia ediliyor. Suud Kralı Selman, şu an Japonya’da bulunuyor. Japonya’dan sonra Çin Halk Cumhuriyeti’ne oradan da Maldivlere geçecek ve resmi görüşmelerin ardından 5 gün sürecek lüks bir tatile girecek.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.