Somali Hükümeti, Suudi Koalisyonu Suçladı

Somali hükümeti, Cuma günü yaşanan göçmen botu faciasına ilişkin Suudi Arabistan liderliğindeki sözde İslam Ordusu koalisyonunu suçladı. 

23 Mart 2017
Somali Hükümeti, Suudi Koalisyonu Suçladı

42 Somalili mültecinin hayatını kaybetmesine yol açan helikopter saldırısını “korkunç” olarak niteleyen Somali dışişleri bakanı, olayın araştırılması çağrısında bulundu. Cuma günü yaşanan faciada Yemen sahili açıklarında bir gömen teknesi vurulmuş ve 42 kişi hayatını kaybetmiş 80 yakın kişi yaralanmıştı.

Somali dışişleri bakanlığından yapılan açıklamaya göre Cuma günü Babul Mendep boğazındaki Yemen’in Hudayda limanı açıklarında Somali vatandaşlarını hedef alan şiddetli saldırıya ilişkin olarak saldırıdan Suudi Arabistan liderliğindeki Amerikan destekli sözde İslam Ordusu koalisyonu sorumlu tutularak, bu “korkunç” saldırının soruşturulması talebinde bulundu.

Onlarca kişinin hayatını kaybettiği saldırıda mültecilerin çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu ifade edildi.

“Orada yaşanan problemler masum Somali halkına da yansıtıldı. Bu saldırıdan Yemen’e saldıran Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon sorumludur” diyen Somali dışişleri bakanı Abdusselam Ömer, Yemen’in Suudi Arabistan destekli hükümetine de çağrıda bulunarak sorumluların tespit edilip yargı önüne çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Somali başbakanı Hasan Ali Hayr tarafından yapılan bir başka açıklamada ise saldırının “dehşet verici”, “çok vahşi bir” eylem olduğu asla kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Somalili göçmenlerin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin Hudayda limanının kontrolünü elinde bulunduran Yemen’deki direniş komiteleri tarafından yapılan açıklamada da Somalili göçmenlerin Suudi koalisyonuna ait apaçi helikopterlerinden açılan ateş sonucu vuruldukları belirtilmişti. Suudi koalisyonundan ise konuyla ilgili hiçbir yorum yapılmadı.

Hudayda limanı yetkilisi Muhammed Alay tarafından yapılan açıklamada vurulan teknedeki Somalililerin Birlemiş Milletler’e bağlı mülteci ofisinde kayıtlı olan kimseler oldukları ve Yemen’deki savaştan kaçarak Sudan’a gitmek üzere bölgeden ayrıldıkları ifade edildi.

BM kayıtlarına öre iç savaşla pençeleşen Yemen’de 255 bin dolaylarında Somalili mültecinin bulunduğu ve bunların başka ülkelere gidebilmek için çeşitli yollara başvurdukları ifade ediliyor. 

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.