Arakan'da Baskılar Artıyor

Birleşmiş Milletler’in soruşturma başlattığı Myanmar’da hükümet, Arakanlı Müslümanların aleyhte bir açıklama yapmasını engellemek için tehdit ve şantaj yolunu kullanmaya başladı. 

05 Nisan 2017
Arakan'da Baskılar Artıyor

Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanlara karşı gerçekleştirdiği şiddet ve insan hakkı ihlallerinin, Birleşmiş Milletler’in başlattığı soruşturma raporlarına yansımasını engellemek için harekete geçti.

Myanmar hükümeti, ordunun şiddet ve cinsel saldırılarına maruz kalan Arakanlıların, uluslarası heyetlere verecekleri açıklamaları değiştirmeleri için tehdit ve şiddet yoluna başvurmaya başladı.

Myanmar hükümetine bağlı kolluk güçlerin, daha önce zulme maruz kalan çok sayıda Arakanlıyı göz altına aldığı, soruşturmadan geçirdiği bildirildi. Arakanlıların, uluslar arası heyetlere verecekleri beyanları, Myanmar hükümetini aklayacak yönde değiştirmeleri için fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kaldıkları öğrenildi.

Birleşmiş Milletler raportörü Mart ayı başında Myanmar'daki Arakan Müslümanlarının 'korkunç işkencelere maruz kaldıklarını rapor etmesinin ardından, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, Myanmar ordusunun insan hakları ihlalleri iddialarına yönelik Mart ayında soruşturma başlatmıştı.

Öte yandan Arakan’daki yerel kaynakların bildirdiğine göre Buthidong şehrindeki Tin Mayo köyünün temsilcisi olan 46 yaşındaki Hamidullah adlı bir Arakanlı, kimliği belirsiz kişilerce katledildi. 

Kaynaklar, Hamidullah’ın Myanmar Ordusu’nun bölgede gerçekleştirdiği askeri operasyon sonrasında hükümetin açtığı soruşturma kapsamında bölgeye gönderdiği heyet içerisinde yer alan gazetecilere açıklamalara bulunduğunu aktardı.

Hamidullah’ın bu açıklamalardan iki gün sonra evinde uyurken evine giren kimliği meçhul kişilerce öldürüldüğü bildirildi.

18 kişilik uluslararası görevli ve gazetecilerden oluşan bir heyet, geçtiğimiz günlerde Buthidong ve Mengdo şehirlerine giderek üç gün süresiyle incelemelerde bulunmuştu.

Arakanlı Müslümanlar, Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybetti. Uluslararası Kızılhaç örgütüne göre 1990'ların başından beri bölgeden 300 bin Arakanlı Müslüman kaçtı. Myanmar'da Ekim ayında başlayan şiddet olayları sonrası 75 bin Arakan Müslümanı evlerini terk edip Bangladeş'e kaçmak zorunda kaldı. 

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.