Suud'un Yemen'deki Yeni Hedefi: Hudeyde Limanı

Yemen’i iki yıldır yoğun bir şekilde bombalayan Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap Koalisyonu Güçleri’nin sözcüsü Ahmet Asiri, yeni hedefin Hudeyde şehri ve limanı olduğunu açıkladı. 

05 Nisan 2017
Suud'un Yemen'deki Yeni Hedefi: Hudeyde Limanı

Suudi Arabistan, Yemen halkına uyguladığı kuşatmayı, Yemen hükümetinin kontrolünde bulunan Hudeyde limanını hedef alarak genişletme kararı aldı.

Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap Koalisyonu Güçleri’nin sözcüsü Ahmet Asiri, İngiltere’nin başkenti Londra’da yaptığı açıklamasında, Koalisyon güçlerinin yeni hedefinin Hudeyde şehri ve limanı olduğunu söyledi.

Ensarullah’ın limanı silah ve füze sevkiyatında kullandığını iddia eden Asiri, açıklamasında “Bizim açımızdan Hudeyde limanı, Yemen cumhuriyetinin limanlarından birisidir. Ya meşru hükümetin ya da Birleşmiş Milletler’in kontrolünde olmalıdır. Koalisyon Güçleri’nin yeni hedefi, Hudeyde şehri ve limanı olacaktır” dedi.

Suudi Arabistan’ın Hudeyde şehrine yönelik planlarını değerlendiren Ensarullah Hareketi liderlerden Hasan Saadi, “Liman şuanda tamamen Ulusal Kurtuluş Hükümeti’nin kontrolünde. Suudi Arabistan, tavizler koparmak ve şartlarını kabul ettirmek için Kurtuluş Hükümeti’nin kontrolündeki tüm şehirleri kuşatma altına almak istiyor. Birincil hedefleri, Yemenlilere ulaşan insani yardımları engellemek, halkı tamamen darboğazın eşiğine getirmektir” dedi.

Rusya’nın Yemen Büyükelçi Vekili Andre Chernfall’la bir araya gelen Yemen Meclis Başkanı Yahya Ra’i ise Hudeyde limanının vurulmaması için Rusya’dan Koalisyon Güçleri’ne baskı yapmasını istedi.

Birleşmiş Milletler’in Yemen Temsilcisi İsmail Veled Şeyh ise Hudeyde limanına yapılacak bir askeri operasyondan ötürü derin endişe duyduğunu ifade ederken Birleşmiş Milletler’in bu tarz bir saldırıya karşı olduğunu söyledi.

Şeyh “Birleşmiş Milletler, Hudeyde’ye askeri operasyonun yapılmasını zorunlu görmüyor. Yemen’de insani krizin arttığı Yemen’de, daha fazla askeri operasyondan kaçınılmalıdır” diye konuştu.

Hudeyde limanı, günlük olarak dört milyon varil petrol sevkiyatının yapıldığı Babul Mendep boğazında bulunuyor. Yemen halkının ihtiyaçlarının %70’i bu limandan sağlanıyor.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.