Mısır ve Araplar Büyük Bedel Ödeyecek

Mısırlı diplomat ve Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdullah Eşal, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin Washington’a yaptığı ziyarete ilişkin olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu. Eşal, Sisi-Trump görüşmesi sonucunda Mısır ve Arapların büyük bedel ödeyeceğini söyledi. 

05 Nisan 2017
Mısır ve Araplar Büyük Bedel Ödeyecek

Darbeyle yönetimi ele geçiren Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin Amerika Başkanı Donald Trump’la yaptığı görüşmede alınan kararlar, asrın anlaşması olarak nitelendiriliyor.

Sisi – Trump görüşmesini değerlendiren Mısırlı diplomat ve Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdullah Eşal’e göre alınan kararlar, tehlikeli ve ciddi derece endişe verici tavizleri içeriyor.

Alınan kararların başında Filistin davasının tasfiyesi geliyor. Plana göre Filistinliler için Sina topraklarında bir vatan oluşturulacak. Mısırlı emekli generaller bu plana hazırlık mahiyetinde açıklamalarda bulunmuş, Sina’nın esasında Mısır toprağı olmadığını söylemişlerdi.

Bu adımın atılmasından sonra İsrail, Sina bölgesinde yayılmacı bir politika güderek Büyük İsrail’in kurulduğunu ilan edecek ve Sina’da yerleşim merkezleri oluşturacak. Böylece Filistin düğümünden kurtulmayı planlayan İsrail, 2020 projesini hayata geçirmek için önemli bir başarı sağlamış olacak.

Eşal’e göre zirvede görüşülen konulardan birisi de Mısır’ın Suudi Arabistan’a bırakmak istediği Tiran ve Sanafir adalarının geleceği. Mısır, Tiran ve Sanafir’den İsrail lehine olacak şekilde çekilecekken İsrail ise Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan oluşan Sünni Arap NATO’suna komuta etmek için Tiran ve Sanafir’e askeri güç yerleştirecek. İsrail’in buradaki hedefi, İran’a karşı mücadele ederek İran’ı Babul Mendep veYemen dahil güçlü olarak bulunduğu Arap ülkelerinden çıkarmak.

Eşal için en tehlikeli senaryo, İsrail ve Amerika kulislerinde de konuşulan Mısır Ordusu’nun dağıtılarak sadece teröre karşı mücadele birliklerine dönüştürülmesi. Irak ve Suriye Ordusu’nun dağıtılmasından sonra Mısır Ordusu da etkisiz hale getirilerek İsrail Ordusu’nun bölgedeki tek düzenli ve güçlü ordu olarak kalması hedefleniyor.

Bunun karşılığında Sisi’nin eli, Mısır içerisinde serbest bırakılarak halkın gelecekte herhangi bir devrim girişiminde bulunmaması için muhaliflerine karşı her türlü zulmü yapmasına müsaade edilecek.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.