Suudi Arabistan’ın Yemen İtirafları

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı danışmanı ve Yemen’e karşı Arap Koalisyon ordusu sözcüsü Ahmed Esiri tarafından yapılan açıklamalarda Yemen’de işlenen insanlık suçları adeta itiraf edildi.  

18 Nisan 2017
Suudi Arabistan’ın Yemen İtirafları

Suud öncülüğündeki koalisyonun Yemen’e yönelik saldırılarını meşrulaştırmak için el-Arabiya kanalında çıktığı programda konuşan Ahmed Esiri, Yemen’de güdümlü füzeler kullandıklarını açıkladı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun Yemen’deki operasyonlarının iki temel hedef çerçevesinde sürdürüldüğünü belirten koalisyon sözcüsü Ahmed Esiri, milis güçler halinde Suud işgaline direnen Yemen halkına karşı savaştıklarını itiraf etti.

Koalisyon ilk hedefinin işgale direnen Yemen halkının etkinliğini ve savaş kapasitesini bitirmek olduğunu belirten Esiri, ikinci hedeflerinin ise Yemen’de askeri bir meşruiyet tesis edip Yemen’in ikinci bir Hizbullah anlamına gelecek Ensarullah güçlerinden alınması olduğunu vurguladı.

Lübnan Hizbullah’ının Siyonist işgal güçlerinin Lübnan’ı işgali üzerine bir araya gelen Lübnan halkı tarafından kurulduğu ve Siyonistlere Lübnan’da ağır bir mağlubiyet tattıran bir grup olduğu düşünüldüğünde Suud ordusunun Yemen’de ne gibi bir misyon üstlendiği de ortaya çıkmış oluyor.

Suudi Arabistan’ın Yemen’deki operasyonlarını meşrulaştırmak için kullandığı “İran, Yemen üzerinden Suudi Arabistan’ı hedef alıyor” sözlerini tekrar eden Esiri, Yemenli direniş güçlerinin İran silahları ile saldırılar düzenlediğini ileri sürdü. Yemenli direnişçiler bu tür iddialar karşısında sürekli olarak İran’dan silah almadıklarını beyan ederek, sahip oldukları silahların Sovyet döneminden Yemen yönetimine kalan atıl durumdaki silah ve füzelerin modifiye edilmesiyle geliştirildiğini ifade ediyorlar. 

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen’de sözde sivil ölümlerine sebebiyet vermemek için güdümlü füzeler kullandığını belirten koalisyon sözcüsü, geçtiğimiz yılın Ekim ayında bir düğün meclisine düzenlenen ve birkaç saniye içerisinde 800 sivilin hayatını kaybetmesine sebebiyet veren operasyonun kasıtlı olarak düzenlendiğini de itiraf etmiş oldu.

Yemen’de kıtlığa ve açlıktan ölümlere sebebiyet veren ablukanın da meşru olduğunu savunan Esiri, Yemenli direnişçilerin özellikle Hudayda limanından gelen yardımlarla ayakta kaldığını bu yüzden her türlü yardımı kestiklerini ifade etti. 

Savaşın başlangıcından beri Yemenli milislerin Suudi Arabistan’a 138 başarılı füze saldırısı gerçekleştirdiğini belirten Esiri, bunlardan 48’inin balistik füze saldırısı olduğunu ve bu saldırılar karşısında çokça zaiyat verdiklerini itiraf etmiş oldu.

Yemen sınırında konuşlanmış 100 bin Suud askeri olduğunu belirten Esiri, isteseler Yemen’i birkaç gün içinde bütünüyle işgal edebileceklerini fakat çok fazla kayıp vermemek için hava saldırıları ile operasyonlara devam ettiklerini ve böylelikle sivil ölümlerinin yaşanmasının doğal olduğunu itiraf etti.

Öte yandan Mısır yönetiminin Suudi Arabistan’a Yemen’de konuşlandırılmak üzere 40 bin kişilik askeri birlik gönderme teklifi sunduğunu fakat Suudi Arabistan’ın bu teklifi kabul etmediğini belirten Esiri, “Yemen’deki yeni stratejimiz Yemenli olmayan birliklerin bölgeye konuşlanmaması yönündedir” açıklamasını yaptı.

Mısır tarafı ise söz konusu iddiayı yalanlayarak Mısır’ın böyle bir girişimde bulunmadığını ifade etti.

Son olarak Yemen’de destekledikleri taraf olan Abdurabbuh Mansur Hadi yönetiminin Yemen topraklarının %85’ine hakim olduğunu ileri süren Esiri, Yemen’in doğusunun el-Kaide’nin kontrolü altında olduğu gerçeğini gizleyerek Yemen’de el-Kaide ile ittifak halinde olduklarını itiraf etmiş oldu.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.