Pentagon Şefi, Kral Selman'la Görüştü

Ameirkan savunma bakanı James Mattis, Salı günü başladığı Orta Doğu turunun ilk durağı olan Suudi Arabistan’da Kral Selman ve savunma bakanı Muhammed bin Selman ile görüştü. 

20 Nisan 2017
Pentagon Şefi, Kral Selman'la Görüştü

Orta Doğu turu programı çerçevesinde ilk olarak Suudi Arabistan’a giden Amerikan savunma bakanı James Mattis, Suudi Arabistan’da Kral Selman bin Abdulaziz tarafından Yemame Sarayı’nda ağırlandı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı tarafından yapılan açıklamada dışişleri bakanı Adil el-Cubeyr’in de hazır bulunduğu görüşmede iki ülke arasındaki stratejik ittifakın geliştirilmesi konusunun ele alındığı açıklandı.

Amerikan savunma bakanı James Mattis, Suudi Arabistan’a inmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada “Suudi Arabistan 1944 yılından beri ABD’nin bölgedeki çıkarlarının güvenlik politikalarının en önemli müttefiki. Bölgede yaşanan son gelişmeleri ve bu gelişmeler karşısında stratejik ilişkilerimizi nasıl daha da derinleştirip geliştirebileceğimizi konuşacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Mattis, Suudi Arabistan’ın Yemen’e yönelik saldırılarının siyasi çözümü tesis etmek olduğunu savunarak Yemen savaşında ortaya çıkan insani krizin bütün sorumluluğunun İran’a ait olduğunu ve Husilerin ateşlediği İran füzelerinin sorunun temelini oluşturduğunu ileri sürdü.

ABD’nin müttefikleriyle birlikte Yemen’de siyasi çözüm için çabaladığını ileri süren Mattis,  “bizim önceliğimiz mevcut kriz ortamında BM arabuluculuğunda varılacak siyasi bir çözümdür. Bunun için uzun süredir çalışmalar sürdürülüyor fakat Husiler tarafından ateşlenen İran füzeleri bu süreci olumsuz etkiliyor. Biz müttefiklerimizle birlikte siyasi çözüm için çabalıyoruz” şeklinde konuştu.

Sahadaki kaynaklar ise Yemen’deki durumun Amerikan savunma bakanının anlattıklarından çok farklı olduğunu ortaya koyuyor. Suudi Arabistan işgaline karşı mücadele veren Yemen direniş güçlerinin siyasi temsilcileri, çeşitli platformlarda siyasi çözüme çok yaklaşıldığını fakat Suudi Arabistan destekli Hadi yönetiminin her seferinde çeşitli pürüzlerle çözümü sekteye uğrattıklarını belirtiliyorlar.

Suudi Arabistan yolunda gazetecilere açıklama yapan Amerikan Savunma Bakanı James Mattis, son olarak ise, Suriye’de Rusya ile koalisyon güçleri arasında çatışmasızlık hattı konusundaki meselede ise bu anlaşmanın devam ettiğini; Rusya ile herhangi bir koordinasyon içinde olmadıklarını fakat çatışmasızlık hattı anlaşmasının devam ettiğini açıkladı.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.