Mattis Afganistan'da Ne Yaptı?

Amerikan Savunma Bakanı Jim Mattis, 5 gün süren Ortadoğu ziyaretlerine son olarak ilan edilmemiş bir durak daha ekleyerek ani bir şekilde Afganistan’a gitti.  

28 Nisan 2017
Mattis Afganistan'da Ne Yaptı?

Mattis’in gündeminde IŞİD ile mücadele konusu ve Rusya’nın Taliban’a destek verdiği iddiası vardı.

Pentagon şefi Jim Mattis, Pazartesi günü sürpriz bir şekilde Afganistan’a gideceğini açıkladı. Amerikan ulusal güvenlik danışmanı Raymond McMaster’ın geçtiğimiz hafta Afganistan’a düzenlediği ziyaretin ardından gelen bu ziyaret, Afganistan’daki NATO ve Amerikan operasyonlarını yeni bir boyut kazanacağı şeklinde yorumlanıyor.

Amerika, Afganistan’da “bombaların anası” olarak nitelendirilen nükleer bombadan önceki en büyük bomba olarak bilinen 20 tonluk bir bomba kullanmıştı kısa bir süre önce. Afganistan’da IŞİD’e yönelik operasyonların bir parçası olarak gerçekleştirildiği iddia edilen bu saldırının çok önemli mesajlar taşıdığı ifade edilmişti.

Öte yandan ABD’nin, Afganistan’da terörle mücadele konusunda bir yandan IŞİD’i hedefe koyacağı belirtilirken bir yandan da Taliban’ın Rusya ve Çin tarafından desteklenen siyasi sürece katılımını öngören çabalarına karşı bir arayış içinde olduğu belirtiliyor.

Pentagon’daki askeri yetkililerin son zamanlarda yaptıkları açıklamalarda Taliban’ın askeri anlamda Rusya tarafından desteklendiği ve Amerikan üslerine gerçekleştirilen Taliban saldırılarının Rus destekli olduğu vurgusu ön plana çıkıyor. Bu açıklamaların, Taliban’ı siyasi sürecin dışına itmek ve Afganistan’daki mevcut ABD destekli hükümeti ayakta tutmak için yapıldığı belirtiliyor.  

Amerikan savunma bakanı Jim Mattis, Afganistan’da NATO komutanı John Nicholson ile düzenlediği ortak basın toplantısında Rusya’nın Afganistan’daki rolüne ilişkin detaylara girmek istemediğini fakat Rusya’nın Taliban’a silah gönderdiği iddialarını yalanlayamayacağını ifade etti.

Rusya ise, Taliban’a askeri destek verdiği iddialarını reddederken, Taliban ile yalnızca siyasi konularda diyalog hali içinde olunduğunu belirtti. 

Taliban’dan ise konuya ile olarak net bir açıklama geldi. “Taliban Mücahitlerini kim destekliyor?” başlığıyla yayınlanan bir açıklamada, “başta Kabil rejimi olmak üzere Amerikalı yetkililer de ilk başlarda Taliban’ın el-Kaide tarafından desteklendiğini öne sürüyorlardı. Ardından Suudi Arabistan ve diğer Arap devletlerinin Taliban’a destek verdiğini ileri sürdüler. Sonra dediler ki Taliban, Pakistan tarafından destekleniyormuş. Şimdilerde de Taliban’ı Rusya’nın desteklediğine dair iddialar dolaşıyor.

Düşmanın bu tür propagandaları yeni değil. Amerika, Afganistan’ı işgal edip Taliban hükümetini devirdiğinden beri bu tür sahte iddialarla gündemi meşgul ediyor. Bu iddiaları ortaya atanların ellerinde tek bir delil bile yok. İnsanların aklını karıştırmak için konuşuyorlar. Hakikat olan şu ki asıl Afganistan’ın rezil hükümeti dış güçlerin emri altında Afgan halkına karşı faaliyetler yürütmektedir.

Afgan halkının çeşitli zorlukları göğüsleyerek büyüttüğü 15 yıllık direniş Allah’ın yardımıyla yerel halkın destekleriyle ayakta kalmayı başarmıştır. Eğer aksini iddia eden varsa tek bir kanıt sunmaları bizim bu iddiamızdan vazgeçmemiz için yeterli olur.

Amerika’da yeni yeni ortaya çıkan Rusfobik yaklaşımlar, son günlerde Washington’un deli saçması ve absürd iddialara sarılmasını beraberinde getirdi. İşte bu Rusfobisi’dir ki Taliban’ın Rusya’dan askeri destek aldığı iddialarının yoğun bir şekilde gündeme gelmesine sebep olmuştur.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.