Muhalifler Astana'dan Yine Çekildiler

Astana görüşmelerinin dördüncü turu bugün Kazakistan'da başladı. Görüşmelerin ilk saatlerinde ciddi bir mesafe kaydedilirken, Suriyeli muhaliflerin kısa bir süre sonra görüşmelerden çekildikleri açıklandı.  

03 Mayıs 2017
 Muhalifler Astana'dan Yine Çekildiler

Suriyeli muhaliflerle birlikte Astana'daki bütün temsilcilerin bu sabah Kazakistan'ın başkenti Astana'ya görüşmeler için geldiği açıklanmıştı. Suriyeli muhalifler, bugün başlayan görüşmelerin ilk oturumundan sonra görüşmelerden çekildiklerini açıkladılar. 
 
AFP'ye konuşan muhalefete yakın kaynaklar, muhaliflerin Suriye genelindeki hava saldırıları durana kadar Astana görüşmelerini askıya alma kararı aldığını açıkladı. 
 
İkili toplantılar şeklinde bu sabah başlayan 4. Astana görüşmelerinde Rusya'nın taraflara "çatışmasızlık bölgeleri" teklifi sunduğu ve bu teklifin muhalefet temsilcileri ile ciddi şekilde masaya yatırıldığı açıklandı. Rusya'nın sunduğu "çatışmasızlık bölgeleri"nin özellikle muhaliflerin kontrolündeki İdlip, Humus ve Doğu Guta'ya odaklandığı ifade edildi. Muhaliflere ciddi bir rahatlama getirecek bu teklifin mültecilerin geri dönüşünü kolaylaştırmak için gündeme getirildiği açıklandı. 
 
Rusyan'nın sunduğu teklifte, bu bölgelerde rejim ve muhaliflerin kuracağı kontrol noktalarına ek olarak uluslararası gözlemcilerin de denetleyebileceği güvenli bölgelerin oluşturulması maddesinin yer aldığı açıklandı. 
 
Rusya'nın teklifine göre tarafların söz konusu metni imzalaması durumunda beş gün içerisinde Türkiye, İran ve Rusya'nın garantör ülke sıfatıyla ortak bir "çalışma grubu" kuracağı ve süreci birlikte yönetecekleri belirtiliyor.
 
Suriyeli muhalifler tüm bu teklifleri görüştükten sonra tek taraflı olarak Astana'dan çekildiklerini ilan ettiler. Görüşmelerin şimdi Suriye yönetimi yetkilileri ile garantör ülkeler arasında sürmesi planlanıyor. Suriyeli muhalifler, Astana'da düzenlenen 3. tur görüşmelere de katılmamışlardı.
 
KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.