Pentagon'un Yeni Afganistan Planı

Amerika Birleşik Devletleri, resmi olarak 14 yıl süren Afganistan işgalini fiili olarak devam ettirdiği savaş ile toplamda 16 yıldır sürdürüyor. 

10 Mayıs 2017
Pentagon'un Yeni Afganistan Planı

Donald Trump'ın göreve gelmesiyle birlikte Obama dönemine nazaran savaş stratejisini sertleştirerek açık bir değişikliğe giden ABD, Afganistan'a 15 bin asker konuşlandırmayı planladığını açıkladı. ABD, bu adımın NATO ile koordineli bir şekilde atılması gerektiği konusunda da ısrarcı. 
 
Trump yönetimi, Afganistan'daki NATO işgal kuvvetlerinin sayısının arttırılması konusunda yeni bir tasarı gündeme getirdi. 2001 yılında başlayan Afganistan'ın işgali 2014 yılında Obama'nın yaptığı çekilme açıklaması ile resmi olarak son bulmuştu. Fakat o günden sonra bile Amerikan askerleri Afganistan sahasında operasyon yapmaya devam etmiş ve bölgedeki askeri üslerde asker bulundurmaya devam etmişti. 
 
Trump yönetimi Afganistan'da kurulan Taliban İslam Emirliğini devirmek üzere girdiği Afganistan'da gelinen süreçte büyük bir batağın içerisine saplanmış durumda. 16 yıldır devam eden savaşa rağmen ABD destekli Afganistan hükümetinin yaptığı açıklamalarda bile Taliban güçlerinin ülkenin yüzde 60'ına yakınını elinde bulundurduğu ifade ediliyor.
 
Donald Trump ve ekibi ise bu gelişmeler karşısında Afganistan'daki asker sayısını arttırma yolunu denemeye karar verdiler. Trump yönetiminin tasarısına göre NATO çatısı altında Afganistan'a 15 bin takviye asker gönderilmesi planlanıyor. Eğer ABD'nin NATO'daki müttefikleri ek asker göndermeyi kabul ederse büyük çoğunluğu Amerikan ordusundan olmak üzere toplamda 15 bin yeni asker Afganistan'a konuşlandırılmış olacak. Bu sayı gerekirse arttırılabilecek şekilde düzenlenecek.
 
Mesele, 25 Mayıs'ta Brüksel'de gerçekleşecek olan NATO toplantısına masaya yatırılacak. 
 
KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.