Suudi Arabistan'da Protestocuların Yaşam Hakkı Yok

Suudi Arabistan'ın mıuhaliflere yönelik baskı ve sindirme politikası hız kesmiyor. Rejim karşıtları önce işkenceyle itiraf belgesi imzalamaya zorlanıyor sonra da bu belgeye dayanarak idama mahkum ediliyor. İnsan hakları örgütleri ise tepkili. 

03 Haziran 2017
Suudi Arabistan'da Protestocuların Yaşam Hakkı Yok

Suudi Arabistan'daki en genç siyasi mahkum Dammam cezaevine nakledildi. 16 yaşındaki Murteca el Kurayris'in işkence ve kötü muamelesiyle ünlü Dammam hapishanesine gönderilmesi insan hakları örgütlerinin tepkisini çekti.

13 yaşında ailesiyle birlikte Suudi Arabistan'ı Bahreyn'e bağlayan Kral Fahd köprüsünden geçerken tutuklanan Murteca 20 Eylül 2014 tarihinden beri hapishanede tutuluyor.

Murteca Suudi Arabistan'ın doğusundaki protesto eylemlerine karıştığı iddiasıyla tutuklanmıştı.

Suudi Arabistan'da 2011 yılından beri protestolara katıldığı iddiasıyla 80'den fazla genç tutuklu bukunuyor. BM raporlarına göre tutuklulara itiraf belgelerini imzalatmak için işkence de yapılıyor. Suud rejimi bu belgelere dayanarak tutuklulara ölüm cezası vermek istiyor.

Öte yandan Münir el Adem isimli 23 yaşındaki başka bir mahkum da protestolara katıldığı için idama mahkum edildi. Çocukken geçirdiği bir kaza sonucu kafatasından çatlak oluşan ve ayrıca görme ve işitme kaybı yaşayan şahıs gördüğü işkenceler sonucu bir kulağı tamamen duymaz hale geldi. Yoğun işkence sebebiyle itiraf belgesini imzalamak zorunda kalan Adem'in idam edilecek olması da insan hakları örgütünün tepkisine neden oldu.

Bu tür olaylar sebebiyle Suudi Arabistan'ın insan hakları sicili oldukça kabarık.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.