Kuveyt'in Arabuluculuğu İşe Yaramadı

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed el-Sabah, yoğun bir diplomasi ve ziyaret trafiği içerisinde son iki günde Katar krizinin ilgili tarafları ile önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Gelinen noktada yapılan açıklamalar krizin tırmanarak devam edeceğini gösteriyor. 

08 Haziran 2017
Kuveyt'in Arabuluculuğu İşe Yaramadı

Bahreyn dışişleri bakanı  Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife, Katar krizi için arabuluculuk rolü üstlenen Kuveyt emirinin girişimlerinin sonuçsuz kaldığını ve Katar'ın hatalarında ısrarcı davrandığını ifade etti. 
 
Katar televizyonu El-Cezire de yayınladığı bir bildiri ile Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'e işaret ederek "bazı tarafların isteği üzerine yayın politikamızda herhangi bir  değişikliğe gitmemiz söz konusu değildir" ifadelerine yer verdi. 
 
Kuveyt emiri Şeyh Sabah Ahmed el-Sabah, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin ardından dün akşam Katar'a gitmiş ve Katar emiriyle görüşerek Katar'a düşmanlık sergileyen tarafların mesajını iletmişti. 
 
Öte yandan Suudi Arabistan kralı Selman, el-Selam sarayında Bahreyn Kralını ağırlamış ve görüşmenin tek gündem maddesi Katar krizi olarak kayıtlara geçmişti. 
 
Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el Halife, Kral Selman ile görüşmesinde "Bahreyn, tüm tarihi süreç boyunca Suudi Arabistan Krallığı'nın yanında olmuş ve dinin muhafazasında Arap kimliğine sahip çıkılması noktasında komşu ülke Suudi Arabistan ile hep iyi ilişkiler içinde olmuştur" ifadelerini kullanarak Suudi Arabistan'a Katar ve İran'ın müdahaleci tavırları karşısında Bahreyn'e verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Bahreyn'in her şart altında Suudi Arabistan'ın yanında olacağını ifade eden Bahreyn Kralı, "Katar yönetimi, diğer Arap ülkelerini hedef alan bir dizi faaliyete girişti. Bize de bu girişimler karşısında tedbir almaktan başka bir seçenek bırakmadı" şeklinde konuşmuştu.
 
Bahreyn Kralı, Suudi Arabistan'da yaptığı konuşmada Katar'a uyarılarda bulunarak Katar'ın siyasi tercihlerini gözden geçirmesi gerektiğini, Körfez ülkelerinin güvenliği ve Körfez vatandaşlarının emniyeti açısından bölücü faaliyetlerden uzak durması gerektiği çağrısında bulunmuştu.
 
Kuveyt Emiri ise Katar emiri ile görüşmesinde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile Katar'ın arasındaki ilişkilerin onarılması için çalıştığını ifade etmişti. 
 
Birleşik Arap Emirliklerinden Kuveyt'in arabuluculuk girişimine ilişkin yapılan açıklamada "müzakere edecek bir şey yok" denilmişti. 
 
Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Karkaş, konuyla alakalı olarak France24 haber ajansına yaptığı açıklamada "Körfez ülkeleri olarak Katar'a karşı attıkları ilk adımların çok sert olduğunun ve bu adımların Katar'ı sarstığının farkında olduklarını fakat Katar'ın yola gelebilmesi için böylesi adımların gerekli olduğunu ifade etti. Karkaş ayrıca, Katar eğer üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmezse top yekün bir ambargo uygulamak zorunda kalabiliriz" ifadelerini kullandı.
 
KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.