Suud'da Beklenen Darbe Gerçekleşti

Suudi Arabistan Krallığı'nda, ikinci veliaht konumundaki Kral Selman'ın oğlu Muhammed bin Selman, amcaoğlu olan birinci veliaht Muhammed bin Nayif'in yerine getirildi. Muhammed bin Nayif'in içişleri bakanlığı görevinden de azledildiği öğrenildi. 

21 Haziran 2017
Suud'da Beklenen Darbe Gerçekleşti

İçişleri bakanlığına Muhammed bin Nayif'in kardeşi olan 34 yaşındaki Prens Abdulaziz bin Suud bin Nayif getirildi.

 

MUHAMMED BİN SELMAN YAPACAĞI DARBEDE ABD’DEN DESTEK İSTEDİ

 

Suudi Arabistan’da Hanedan içi mücadele her geçen gün derinleşiyor. Kral Abdullah’ın ölümünden sonra darbe girişimine kadar uzanan kavgada, hanedanı oluşturan Şemmiri ve Sudeyri kabileleri taht kavgasına tutuştu.

Hanedan kavgasıyla ilgili yeni bir iddia da Siyonist İsrail’den yayın yapan Times Of İsrael gazetesinden geldi.

Gazetenin haberine göre; İkinci veliaht Prens ve Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman, taht kavgasında Veliaht Prens olan amcası Muhammed Bin Nayif’e karşı kendisini desteklemesi için ABD’ye rüşvet gibi bir teklifte bulundu.

Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman, amcası Veliaht Prens Muhammed Bin Nayif’e yapmayı planladığı darbeye destek almak için Amerika’ya gitti.

Prens Muhammed Bin Selman, Trump ve görüştüğü ABD’li yetkililere, Tiran ve Senafir adalarını Mısır’dan alacaklarını, Mısır İdare Mahkemesi’nin kararını beklediklerini söyledi.

Times Of İsrael, Prens Muhammed Bin Selman’ın ABD’li yetkililere, Tiran ve Senafir adalarında Amerika’ya askeri üs vermeyi teklif ettiğini belirtti.

Suudi Arabistan’ın Tiran ve Senafir’de Amerika’ya üs kurma teklifi getirmesi; taht kavgasında Amerika’nın desteğini kazanmak ve İran ve Rusya’nın hareket alanını daraltmak şeklinde yorumlanıyor.

 

SUUD HANEDANINDA TAHT KAVGASININ PERDE ARKASI

Suudi Arabistan Kraliyet Hanedanı arasında ki kavga 1932 yılına kadar dayanıyor. Hanedanın kökeninin dayandığı ve 18. Yüzyılda yalayan Muhammed Bin Suud’un Abdulaziz ve Abdullah isimli iki oğlu oldu.

Suudi Arabistan’ın ilk kralı olan ve 1. İmam ailesi olarak isimlendirilen Abdulaziz Bin Suud’dur. Suud’un ilk Kralı Abdulaziz Bin Suud olmasına rağmen gelen tüm Krallar kardeşi Abdullah Bin Suud’un torunlarından oldu.

İlk darbe girişimi Faysal Bin Abdulaziz tarafından tahta çıkan Suud’a yapıldı. 1953’te Suud Kraliyet tahtına oturan Kral Suud, 1958 yılından kardeşi tarafından tahtan indirildi. 1960’da tekrar tahta çıkan Kal Suud, 1964 yılında tekrar kardeşi tarafından tahtan indirilerek sürgüne gönderildi.

Faysal Bin Abdulaziz’in tahta çıkmasıyla güçlenen Sudeyrilerin etkinliğini kırmak için 2006 yılında veliaht prensi belirlemek için bir komisyon kuruldu.

2011 yılında komisyon, Kral Abdullah’a veliaht olarak iki kişi belirledi. Her iki isimde Kral Abdullah’tan önce ölünce komisyon, Kral Selman’ı Veliaht Prens olarak tayin etti.

Kral Selman’ın Veliaht seçilmesi ve Kral Abdullah’ın ölümünden sonra da tahta geçmesi dolayısıyla Sudeyri kabilesi yeniden iş başına geçmiş oldu.

Kral Abdullah tarafından Veliahtlığa getirilen Prens Mukrin Bin Abdulaziz, 2015 yılında sağlık problemlerini gerekçe göstererek görevden ayrıldı. Ayrılma nede sağlık sorunları olarak açıklansa da asıl nedenin, Kral Abdulaziz Bin Suud’un en küçük çocuğu olan Prens Mukrin’in annesinin köle olması ve bundan dolayı kral olmaması gerektiği düşüncesi olduğu belirtiliyor.

Kral Selman tahta geçer geçmez, ağabeyi olan eski Kral Abdullah’ı defnetmeden Kral Abdullah’ın imzaladığı 37 kraliyet kararnamesini iptal ederek işe başladı.

Kral Selman, Sudeyrilerin gücünü artırmak için göreve geldiği ilk hafta önemli atamalar gerçekleştirdi.
Kral Selman; oğlu Muhammed Salman’ı Savunma Bakanlığına getirdi, Saltanat Divanı Başkanı Halid Et-Tuveyciri’yi ise görevden aldı, 1975 yılından beri dışişleri bakanlığını yürüten Suud el-Faysal’ı görevden alarak Washington Büyükelçisi Adil e-Cubeyr’i göreve getirdi.

Kral Selman tarafından danışmanlık dahi verilmeyen Kral Abdullah’ın oğlu Mu’tab bin Abdullah, Yemen Savaşı konusunda Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman ile kavga ettiği, Mu’tab’ın Selman’ı, “Ulusal Muhafız Ordusu Yemen’deki tehlikeli senaryoyu durdurmak için gerekli önlemleri alacak” ifadeleriyle tehdit ettiği basına yansımıştı.

Son olarak, Prens Mukrin Bin Abdulaziz ve Prens Mu’tab Bin Abdullah’ın Kral Selman’a darbe girişiminde bulunduğu, girişimi Arap Birliği Toplantısı için gittiği Mısır’da alan Kral Selman’ın apar topar Riyad’a döndüğü iddia edilmişti.  

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.