Irak, Suudi Arabistan'ın Teklifini Geri Çevirdi

Haydar el Ibadi’ye yakın kaynaklar Suudi Arabistan’ın Katar krizi noktasında Irak hükümetine baskı yaptığını ve pazarlıkta bulunduğunu ifade etti. 

12 Temmuz 2017
Irak, Suudi Arabistan'ın Teklifini Geri Çevirdi

Irak İslami Davet Partisi yetkililerinden Casim el Beyati, Arabi 21’e yaptığı açıklamada Irak Başbakanı Hayder el Ibadi’nin Suudilerin baskısına maruz kaldığını ve kendisinden IŞİD’den geri alınan bölgelerin yeniden imarı karşılığında Katar’a karşı bir duruş sergilemesi talep edildiğini söyledi.

Beyati, “Suudiler 19 Haziran’da yapılması planlanan Riyad gezisini 14 Haziran tarihine alması yönünde Başbakan Ibadi’ye baskı yapmaya çalıştı ancak Ibadi bunu reddetti. Çünkü Riyad, ziyaretin Katar’a karşı başlattığı kampanyayı güçlendirecek bir hamle olmasını istiyordu” şeklinde konuştu.

Iraklı vekil ayrıca Suudilerin, IŞID’den geri alınan bölgelerin yeniden imar edilmesi için 500 milyon dolar bağışlamak istediğini ancak Irak yönetiminin bu paranın doğrudan değil de Irak Yeniden İmar Fonu’na bağış şeklinde yapılması gerektiğini Suudilere bildirdiğini kaydetti.

Ibadi’nin Suudi rejimi yetkililerine, ülkelerinin Irak’ın yeniden imarında rol oynamasında herhangi bir beis görmediklerini ancak bunun da resmi ve meşru yöntemlerle olması gerektiğini bildirdiği belirtiliyor.

Beyati, Irak’ın başından beri Katar krizinde tarafsız durduğunu belirterek Ibadi’nin Irak hükümetinin bu tutumunu Riyad’a yapacağı ziyaretinden önce açıkladığın kaydetti.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.