Taliban, IŞİD ile İşbirliği İddialarını Reddetti

Kısa bir süre öncre Afganistan'ın kuzeyinde gerçekleştirilen bir saldırıda çok sayıda Afgan polisi ile sivil öldürülmüştü. Afgan hükümetinin Taliban-IŞİD işbirliği iddialarına karşılık Taliban örgütü bir açıklama yaptı. 

09 Ağustos 2017
Taliban, IŞİD ile İşbirliği İddialarını Reddetti

Geçtiğimiz günlerde Afganistan'ın kuzeyindeki Seripul bölgesinde bulunan Mirza Oleng köyünde gerçekleştirilen ve çok sayıda Afgan polisi ile sivilin hayatını kaybettiği olayın ardından Taliban örgütü bir açıklama yaptı. Açıklamada Taliban'ın IŞİD ile işbirliği yaptığı ve yabancı militan barındırdığı iddiaları reddedildi. IŞİD ile işbirliği iddialarının örgütü kamuoyunda küçük düşürmek amacıyla ortaya atıldığı savunuldu.

Afgan hükümeti olayın ardından görgü tanığı köylülerin ifadelerine dayanarak eylemi Taliban ve IŞİD'in ortak gerçekleştirdiğini öne sürmüştü. Taliban köylülerin vahşice öldürülmeleri ve kafalarının kesilmesi olaylarıyla ilgisi olmadığını ifade etti. Örgütten yapılan açıklamada ölen sivillerin çatışmalar sırasında hayatını kaybetmiş olabileceği bildirildi.

Taliban ayrıca ülkenin kuzeyindeki militanlarının tamamen Özbek olduğunu açıkladı. Ancak bu Özbek militanların Afganistan mı yoksa Özbekistan'dan mı geldiği konusunda bir bilgi verilmedi. Ayrıca bölgenin farklı etnik unsurları birleştiren bir yer olması da kafaları karıştırıyor.

Öte yandan başlangıçta Afganistan'ın doğu ve güney bölgelerinde Peştun ağırlıklı bir örgüt olan Taliban'a diğer etnik gruplardan da çok sayıda katılım olduğu bildirildi. Örgüte katılan Tacik, Özbek ve Türkmenlerin bazıları komutan yapılırken bazılarının da yönetim kadrosuna bile dahil edildikleri belirtiliyor. Bu katılımlar sayesinde örgüt 2001'deki ABD işgalinden bu yana sahadaki en güçlü seviyeye ulaştı.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.