Suudi Arabistan, Irak'tan Arabuluculuk İstememiş

Suudi rejimi, İran İslam Cumhuriyetiyle arasındaki gerilimi azaltmak için arabuluculuk talep ettiği noktasında dile getirilen iddialara yanıt verdi. 

25 Ağustos 2017
Suudi Arabistan, Irak'tan Arabuluculuk İstememiş

Suudi Arabistan'dan, İran’la arasındaki gerilimin düşürülmesi için Bağdat yönetiminden arabuluculuk istediğine dair ilk resmi cevap geldi. Suudi Arabistan Iraklı temsilcilerden böyle bir talepte bulunmadığını açıkladı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı, adını vermediği üst düzey resmi bir yetkilinin ağzından aktardığı haberde Suudilerin böyle bir talepte bulunmadığını açıkladı.

Adını vermek istemeyen bir yetkili “Suudi Arabistan Krallığı, İran Cumhuriyeti’yle hiçbir şekilde bir arabuluculuk talep etmemiştir, bu konuyla ilgili çıkan bütün haberler doğruluktan uzaktır” şeklinde konuştu.

Açıklamada bölgede fanatizm ve terörü yayan bir ülke olduğunu iddia ettiği İran’la hiçbir yakınlaşmanın olamayacağı ifade edildi.

İran Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Behram Kasımi ise dün yaptığı açıklamada Suud Rejimiyle bölgede istikrarın gerçekleşmesine katkıda bulunacak her türlü arabuluculuk girişimine açık olduklarını ancak şu ana kadar Suudi rejiminden bu yönde herhangi bir işaret almadıklarını açıklamıştı.

Kasımi, bu iddia doğruysa bunun olumlu olduğunu, ancak Suudi rejiminin öncelikle Yemen savaşını durdurması gerektiğini ve sahadaki gerecekleri kabul etmesi gerektiğini ifade etmişti.

Geçtiğimiz günlerde Irak dışişleri Bakanı Kasım el-Araci, Bağdat yönetiminin Suudi Arabistan’la İran arasında arabuluculuk yapmayı talep ettiğini aktarmış ancak daha sonra kendisi bu açıklamayı yalanlamıştı.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.