Arakanlılar Ormanlık Alanlara Kaçıyor

Dünyanın başka bölgelerine adeta davul çalarak giden, kampanyalar düzenleyen, eylemler yapan uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, hükümetler… Herkes Arakan’a sırtını dönmüş durumda. 

30 Ağustos 2017
Arakanlılar Ormanlık Alanlara Kaçıyor

Arakan’da durum bildiğimiz gibi. Ya da bildiğimizi sandığımız gibi. İnsanlık ise anlamsız bir sessizliğe bürünmüş. 

Geçtiğimiz hafta Myanmar’ın Arakan eyaletindeki sınır bölgesinde polis ve sınır karakollarına saldırılar düzenlenmişti.  Myanmar rejiminin Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu isimli örgütü sorumlu tuttuğu olaylarda 12’si Myanmar polisi olmak üzere 96 kişinin öldüğünü açıkladı. Myanmar hükümet kaynakları ölenlerden altı kişinin sivil olduğunu açıklasa da sivil toplum kuruluşlarına göre bu sayı çok daha fazla. Ayrıca çatışmaların halen devam ettiği iddia ediliyor.

Saldırının ardından binlerce Arakanlı Müslüman’ın Bangladeş sınırına yığıldığı ve 3 bin kişinin sınırı geçmeyi başardığı bildiriliyor. Ayrıca kaçmaya çalışanlara Myanmar askerleri tarafından ateş açıldığı da gelen haberler arasında. Ülkesinde Arakanlı Müslüman mültecileri istemeyen Bangladeş hükümeti ise sınırdaki güvenliği artırırken geçtiğimiz hafta sonu yüz elliden fazla mültecinin Myanmar’a iade edildiği kaydedildi.

Öte yandan Myanmar asker ve polisinin Rathedaung ve Maungdaw bölgelerindeki iç mülteci kampları ve köylere saldırdıkları ve evleri ateşe verdikleri bildirildi. Öldürülmekten korkan Arakanlıların pek de tekin sayılmayacak ormanlık alanlara kaçtıkları ifade ediliyor. Myanmar güvenlik güçlerinin benzer kundaklama saldırılarına devam edecekleri da aktarıldı. Arakan’ın diğer bölgelerinden ise yine baskın, cinayet, tutuklama, işkence ve yağmalama haberleri gelmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’e göre Arakanlılar dünyada en fazla ezilen azınlık. Ancak görünen o ki insanlık derin bit uykuda. İslam dünyasının haberlere sıkça konu olan önemli başkentleri ise Arakan’ın çok ama çok uzağında.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.