Bangladeş, Rohingyaları Kum Zemine Yerleştiriyor

Bangladeş hükümetinin sayıları 500 bine ulaşan Arakanlı mültecileri barındırmak için Bengal Körfezi’ndeki bir adada kamp inşa etme planı tartışmalara neden oldu.  

26 Eylul 2017
Bangladeş, Rohingyaları Kum Zemine Yerleştiriyor

Myanmar’ın Arakan eyaletinde kendilerine uygulanan şiddetten kaçan Müslümanların sığındığı Bangladeş’te kamplar artık yetersiz gelmeye başladı. Bunun üzerine Bangladeş hükümetinin sahilden uzak bir adada bir kamp inşa ederek mültecileri buraya taşımayı planladığı duyuruldu. Kamp inşaatının bir yıl içinde bitirilmesi planlanıyor. Kampta yollar, evler, hastane, okul ve camii gibi yapılar bulunacak. Yeni yapılacak olan bu mülteci kampında 800 bin ile 1 milyon arasında kişinin barınabilmesi planlanıyor.

Ancak kamp ile ilgili soru işaretleri de yok değil. Örneğin kampın yapılacağı Başan Çar adası anakaraya uzak ve yalıtılmış gibi duruyor. Üstelik daha 2006 yılında oluşmuş bir ada. Yüzeyi nehirden sürüklenen kum ve çakıllarla kaplı. Düzenli gelgitlere maruz kalıyor. HRW de adanın insan yerleşimine uygun olmadığını açıklamıştı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filipo Grandi de Bangladeş hükümetinin mültecileri zorlamaması, gönüllü olanları söz konusu kampa transfer etmesi gerektiğini belirtti.

Grandi söz konusu kamp ile ilgili ayrıntılar netleştiğinde Bangladeş hükümetine bu konuda yardım edebileceklerini kaydetti.

Diğer yandan Bangladeş’teki mevcut kamplarda da yiyecek, su ve ilaç sıkıntısı çekiliyor. Etraf pislikten geçilmiyor. Uluslararası sağlık kuruluşları da salgın hastalıklardan endişe ettiklerini açıkladılar.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.