İsrail, İranla Savaşmak İçin Suriye'ye Girecek

“İran’a yakın güçlerin Suriye sınırında giderek İsrail’in işgal ettiği topraklara yaklaşırken ABD ve Rusya’nın İsrail’in rahatsızlığına fazla aldırış etmemeleri İsrail’i endişeye sevk ediyor.” 

05 Ekim 2017
İsrail, İranla Savaşmak İçin Suriye'ye Girecek

ABD’nin önde gelen diplomasi dergisi Foreign Policy’de “İsrail, Suriye’de İran’la savaşa girecek mi?” başlıklı uzun bir makale yayınladı. Analize göre İsrail, Washington ve Moskova’nın, Suriye’de İran’a yakın güçlerin her gün daha fazla Golan’a yaklaşmasından duyduğu rahatsızlığı görmezden gelen hesaplarından dolayı hayal kırıklığı yaşıyor.

Bu ifadeler, ABD’nin uluslararası ilişkiler alanında yayın yapan en önemli dergilerinden Foreign  Policy’ye ait. Dergi, MOSSAD Başkanı Yosi Kohen’in ABD, Siyonist başbakan Netanyahu’nun ise Rusya ziyaretlerinin tamamen İsrail’in Suriye’deki rahatsızlarıyla ilgili olduğunu belirtiyor.  Ancak ne Netanyahu’nun Putin’den ne de MOSSAD Başkanı’nın ABD’li yetkililerden aldığı yanıt, Siyonistleri tatmin etmiş. Dergi, Golan yakınlarında giderek güçlenen İran varlığıyla İsrail işgal yönetiminin tek başına mücadele etmek zorunda kalacağını ifade ediyor.

Sadece bu da değil, İsrail işgal yönetiminin geçen ay Lübnan sınırında gerçekleştirmiş olduğu tatbikat da bütünüyle Hizbullah üzerine kurulu olması da Siyonist yetkililerin duyduğu endişenin boyutlarını gözler önüne serer nitelikte. Bir de buna İsrail’in Suriye’de belirlediği noktalara gerçekleştirdiği bombardımanları ve füze saldırılarını eklediğinizde işgal yönetimi yetkililerinin korkusun nedenli şiddetli olduğu daha belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.

Bilindiği gibi İsrail, geçtiğimiz haftalarda Mesyaf bölgesinde İran’ın tesis etmiş olduğu bir silah ve füze üretim merkezini vurmuş, Batılı basın ve medyada İsrail’in kimyasal silah tesislerini vurduğu iddia edilmişti. Dergiye göre İsrail’in Suriye’de belirli mevzileri vurmasının nedeni, Suriye ve İran’daki silahların Hizbullah’ın eline geçmesini engellemek. Yine derginin analizine göre Suriye’deki saldırılarının aslında İsrail işgal yetkililerinin Rusya ve ABD’deki temaslarının sonuçsuz kalmasından kaynaklanıyor.

Daha önceki analizlerde de İsrail’in Suriye’deki kaostan faydalanarak kendi nüfuz alanını genişletebileceği ve vatandaşlarını koruma amacıyla bir güvenlik şeridi oluşturabileceği önerisi getirilmiş ancak böyle bir icraatın burada savaşan tarafları sınır bölgesine çekeceği gerekçesiyle bu öneriden vazgeçilmişti. 

Ancak son dönemde Suriye’de gerilimi azaltma bölgeleri çalışmalarının Suriye’de İran’ın varlığını kabul etmesi, İsrail işgal yönetiminin hesaplarına yeni bir unsuru daha katmasını zorunlu kılmıştı.

Geçen ay Newyork Times’da yayınlanan bir yazıda, İsrail’in işgal ettiği Golan Tepelerindeki yerleşim yerlerini 2015 yılından beri sürekli genişlettiğini yazmıştı.  

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.