BAE'den Yemen'de Suud Yanlısı Hükümete Darbe

Yemen’in güneyindeki Aden kentinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteklediği ayrılıkçı Geçiş Konseyi’ne bağlı silahlı gruplarla eski Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’ye bağlı silahlı gruplar arasındaki çatışmalar sürüyor. 

01 Şubat 2018
BAE'den Yemen'de Suud Yanlısı Hükümete Darbe

Yemen kaynakları, Birleşik Arap Emirlikleri ve Arabistan tarafları arasındaki çatışmaların dün Aden’in kuzey doğusunda Yemen ordusuna bağlı 4. Kolordu’nun bulunduğu Beni Sad mahallesinde yeniden başladığını diğer bölgelerde sükûnetin korunduğunu açıkladı.

Yemen hükümet kaynakları Yemen Başbakanı Ahmet bin Dağır’ın Aden’deki başkanlık sarayında halen kuşatma altında olduğunu, ablukanın kaldırılarak Riyad’a geçmesi için arabuluculuk çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Öte yandan Güney Yemen Geçiş Konseyi’ne bağlı güçlerin, Mansur Hadi’ye bağlı güçlerle girdiği çatışmaların ardından Güney’in başkenti Aden’in arka mahallelerindeki kontrolünü iyice tahkim ettiği bildirildi. Çatışmaların ardından S. Arabistan ise taraflara sükûnet ve diyalog çağrısında bulundu. Yemenli Kaynaklar Yemen Islah Partisi’nin bugün bir toplantı yaparak çözüm için bir karar almasının beklendiğini aktardı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteği altında bulunan Güney Geçiş Konseyi geçen hafta, hem yolsuzlukları eleştirmiş, hem de Hadi hükümetine bağlı askerlerin hükümeti askeri varlıklarına itiraz etmiş, ardından da hükümetin görevden çekilmesi için bir hafta süre vermişti.

Güney Geçiş Konseyi ve Güney Liderleri yaklaşık 10 gün önce düzenlenen bu toplantıda, Aden şehrinde olağanüstü hâl ilan etmişlerdi. Güney Yemenliler bu toplantıda aynı zamanda Arabistan’ın desteği altındaki Yemen’in istifa eden hükümetini yolsuzlukla suçlayarak, hükümetin istifa etmesini istemişti.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.