İsrail ile Normalleşmek İçin Farklı Sebepler Arayışı

Ürdünlü sözde bir uzman İsrail ile normalleşme konusunda kendince tavsiyelerde bulundu. 

01 Şubat 2018
İsrail ile Normalleşmek İçin Farklı Sebepler Arayışı

Ürdünlü bir uzman İsrail rejimi ile Arap devletleri arasında gerçek bir ittifak için İran’ın varlığından duyulan kaygıdan başka şeylerin de paylaşılması gerektiğini söyledi. Amman’daki İsrail Çalışmaları Merkezi direktörü olan Abdullah Savalha, ittifak için tek bir bileşen olmasının yanlış olduğunu ifade etti.

Tel Aviv’de Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’nün yıllık konferansına katılan Savalha, ittifak için enerji, su, teknoloji ve benzeri konularda karşılıklı çıkarlar ağı oluşturulması gerektiğini belirtti.

Savalha ayrıca şu anda normalleşme çabalarının perde gerisinden yürüdüğünü hatırlatarak bu durumun bölge halklarının zararına olduğunu öne sürdü. Sadece BDS gibi yapıların ve sözde barışa karşı olanların mevcut durumdan faydalandığını ekledi. Ürdünlü sözde uzman ilişkilerin sadece devletler arasında olduğunu ifade etti. Sivil toplumlar ya da halklar arasında bir iletişim olmadığını ekledi. Arap halklarının söz konusu ortaklıktan haberi olmadan ilerlemenin ve engelleri aşmanın mümkün olmadığını savundu.

Savalha, 2. Dünya Savaşı’nda birbirine karşı savaşan Fransa ve Almanya’nın daha sonra Avrupa Kömür ve Demir Topluluğunu kurmalarının örnek alınması gerektiğini öne sürdü.

Öte yandan Filistin işgali devam ettiği sürece başta Araplar olmak üzere Müslüman halkların normalleşmeyi kabul etmesi ihtimali gerçekçi bulunmuyor. Ayrıca Arap dünyasının liderliğine oynayan ve normalleşmenin öncüsü sayılan Suudi Arabistan rejiminin reform çalışmaları yüzünden içeriden bazı baskılarla karşı karşıya kaldığı ve İsrail ile açıktan normalleşmenin getireceği başka bir baskıya hazır olmadığı belirtiliyor.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.