Myanmar'ın Kuzeyi'nde de Huzursuzluk Hakim

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 25 Ağustos 2017 tarihinden sonra yaşananların ayrıntıları bir bir ortaya çıkıyor… Arakan ile ilgili haber yapmaya çalışırken gözaltına alınan Reuters muhabirleri hala tutuklu... Ülkenin kuzeyinde ve doğusunda çatışmalar sürüyor. 

08 Şubat 2018
Myanmar'ın Kuzeyi'nde de Huzursuzluk Hakim

Myanmar’ın Arakan eyaletinde ordu ve fanatik milisler eliyle gerçekleştirilen katliamların ardından ayrıntılar da yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Saldırılarda hayatta kalmayı başaranların anlattıkları tüyleri ürpertecek cinsten. Görgü tanıkları askerlerin soğukkanlılıkla insanları öldürdüğünü anlatırken bazıları da ceset parçalarının birbirine karıştığını ve hayatını kaybeden yakınlarını bulamadıklarını ifade ediyor. Yine görgü tanıklarına göre bazı cesetler işkence izleri belli olmasın diye asit kullanılarak yok edilmeye çalışılmış. Ayrıca Arakan’ın pek çok bölgesinde toplu mezarlara rastlamak mümkün.

Öte yandan Myanmar’a komşu ülkelerin diplomatları, Birleşmiş Milletler temsilcileri ve gazetecilerden oluşan bir grubun Maungdaw’a gittiği öğrenildi. Birlik Bakanı Yu Thaung Tun’un rehberlik ettiği grubun halen Bangladeş’te yaşayan mültecilerin geri dönüşü için yapılan hazırlıkları yerinde gözlemek amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdiği kaydedildi. Bangladeş ile Myanmar arasında mültecilerin geri dönüşü için anlaşma sağlanmış olsa da hem mülteciler hem de uluslararası toplum Rohingya Müslümanlarının güvenliği konusunda kaygılı.

Diğer yandan Myanmar’daki hak ihlalleri sadece bunlarla sınırlı değil. 12 Aralık 2017 tarihinde tutuklanan Wa Lone ve Kyaw Soe Oo ismindeki iki Reuters muhabirinin de tutukluluk halleri devam ediyor. Gizli dökümanları ele geçirmekle suçlanan muhabirlerin suçları sabit görülürse 14 yıl ceza alacaklar. Ancak muhabirler söz konusu belgelerin kılık değiştirerek kimliğini gizleyen polisler tarafında kendilerine verildiğini belirtiyor. Ayrıca ifadeleri alınırken tehdit edildiklerini bildiriyorlar. Muhabirlerin avukatı ise tutuklamadan itibaren pek çok hukuksuzluk yapıldığını anlatıyor.

Myanmar’da huzursuzluğun olduğu tek bölge Arakan değil. Kuzeydeki Kachin eyaletinde de Kachin Bağımsızlık Ordusu ile Myanmar güçleri arasında çatışmalar devam ediyor. KBO’nun bölgede yaşayan bazı köylüleri kaçırdığı iddia ediliyor. Ancak olayın kaçırma mı yoksa örgüte eleman kazandırma mı olduğu netlik kazanmadı. Diğer yandan kaçırılan bazı kişilerin para karşılığı serbest bırakıldığı söylense de ailelerin ne kadar para ödediği belirtilmediği gibi serbest bırakılan kişilere de henüz ulaşılabilmiş değil.

Öte yandan ülkenin doğusunda kalan Shan eyaletinde ise Ta’ang Ulusal Kurtuluş Ordusu ile Myanmar Ordusu arasında çatışmalar sürüyor. Devam eden çatışmalar sebebiyle Kutkai kasabasında yaşayan yaklaşık 150 kişinin bölgeyi terk ettiği bildirildi. Ordu ile TUKO ve Shan Eyalet Ordusu – Güney arasında yaşanan çatışmalar sebebiyle Shan eyaletinin kuzeyinde yaşayan binlerce kişinin evlerini terk ederek Budist manastırlarına sığındığı kaydedildi.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.