Karara göre, davalarda şüphe durumunda bir cezanın uygulanamayacağı, sanığın ya suçlu bulunacağı ya da serbest bırakılacağı ifade edildi.
Bu kararın ülkede adaletin sağlanması sürecinde tarihi bir dönüşüm niteliğinde olduğu ve sanığın suçlu bulunması ya da suçu ispatlanmazsa serbest bırakılması arasında bir denge oluşturacağı kaydedildi.
Yüksek Yargı Konseyinin söz konusu kararının, Kaşıkçı davasının ilk duruşmasının yapıldığı gün alınması ise dikkati çekiyor.
Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülen gazeteci Kaşıkçı davasında, beşi idam talebiyle olmak üzere 11 sanığın yargılanmasına bugün başlanmıştı.
Suudi Arabistan Başsavcılığı, Kaşıkçı cinayetine ilişkin 15 Kasım'da yaptığı açıklamada, 21 şüpheliden 11'ine suç isnat etmiş ve beşi hakkında idam cezası talebiyle mahkemeye sevk etmişti.
İNGİLİZ PARLAMENTERLER KADIN TUTUKLULARA İŞKENCE İDDİALARIYLA İLGİLİ HAREKETE GEÇTİ
Öte yandan, bir grup İngiliz parlamenterin Suudi Arabistan’da kadınlara yönelik işkence iddialarını araştırmak üzere Suudi’ye gitmek için çalışmalar yaptığı belirtildi.
Arabi21’de yer alan habere göre, İngiliz Parlamenter Crispin Blunt başkanlığında oluşturulan bir heyetin Suudi Arabistan’ın Londra Büyükelçiliği’ne dilekçe sundu.
Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın eski danışmanı Suud el Kahtani’nin tutuklu aktivist kadınlara yönelik işkencelere öncülük ettiği belirtilmişti.
Reuters’in üç kaynağa dayandırdığı haberine göre, Kahtani aktivist kadınlara Cidde’de taciz, elektrik akımı verilmesi ve kırbaç gibi birçok işkencenin yapılmasını yönetmişti.
Konuyu bilen kaynakların ifadesine göre, Kahtani en az bir kadın akvitiste çok feci işkence yapılmasına bizzat kendisi nezaret etmişti. Kahtani işkence esnasında bizzat hazır bulunmuştu. Olaylar Mayıs ve Ağustos ayları arasında yaşanırken kadınlar gayriresmi olarak alıkonulmuştu.
KUDÜS HABER