Lavrov'un Körfez Turu Sürüyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Katar’ın başkenti Doha ve Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da temaslarda bulundu.  

06 Mart 2019
Lavrov'un  Körfez Turu Sürüyor

Doha’da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştü.
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani ile de görüşen Lavrov, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi.
 
Rusya'dan S-400 hava savunma füzeleri almayı değerlendirmeye devam ettiklerini bildiren El Sani, "Çeşitli Rus teçhizatlarının alımı konusunda görüşmelerimiz devam ediyor ancak S-400 için henüz bir anlaşmaya varmış değiliz” dedi.
 
Suudi Arabistan'ın bu alıma karşı olduğu iddialarına da değinen bakan, "Katar'ın Rusya'dan veya başka herhangi bir ülkeden aldığı silahlar, ne Suudi Arabistan'ı ne de başka ülkeyi ilgilendirir" ifadelerini kullandı.
2017’de Rusya ve Katar askeri işbirliği anlaşması imzalamıştı.
 
Geçtiğimiz yıl haziran ayında ise Fransız Le Monde gazetesi, Suudi Arabistan'ın S-400 füzeleri satın alma planı yapan Katar'ı tehdit ettiğini ileri sürmüştü.
Suudi Arabistan’da ise dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Adil Cubeyr’le ortak basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye’deki gelişmelerin yanı sıra Filistin ve Yemen konularını da ele aldıklarını açıkladı.
 
New York Times gazetesinin Trump yönetiminin, Suudi Arabistan'a nükleer silah yapımında kullanılabilecek nükleer reaktör satma planının olduğuna dair iddiası tartışılırken Lavrov, Suudilerle nükleer santral inşası konusunda görüşmelerde bulunduklarını hatırlatarak, “Suudilerin askeri olmayan barışçıl amaçlarla kullanacakları nükleer programlarında pay sahibi olmayı umarız” dedi.
Lavrov,  Suriye ile ilgili olarak “Suriye’deki siyasi taraflara anayasa komisyonu kurmaları için yardım ediyoruz. Ülkelerinin siyasi yapısını nasıl kuracaklarına karar vermesi gereken, Suriye halkının kendisidir” diye konuştu.
 
Filistin konusuna da değinen Lavrov, Rusya’nın İsrail’le Filistin arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu ancak iki tarafın da buna hazır olmadığını belirttikten sonra Amerika’nın Asrın Anlaşması adlı bir plan ortaya atarak iki devletli çözümü yok etmeye çalıştığını kaydetti.
 
Cubeyir ise, Suriye’ye istikrar gelmeden herhangi bir yeniden inşa girişimine katkıda bulunmayacaklarını belirtirken, Suriye’nin Arap Birliği üyeliğinin yeniden kabul edilmesi için erken olduğu görüşünü savundu.
Cubeyir, “Elçiliğimizi yeniden açmamız siyasi süreçte ilerlemeye bağlı, dolayısıyla hâlâ erken” ifadelerini kullandı.
 
Adil Cubeyr, “Suudi Arabistan her zaman Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemiş ve Suriye sorununun siyasi yollarla çözümünü vurgulamıştır” dedi.
 
KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.