Mısır’daki cunta rejiminin yaşadığı ekonomik buhrandan en fazla endişe duyan İsrail oldu. Bu endişe doğrultusunda İsrail, Mısır ekonomisinin düzeltilmesi için kollarını sıvarken Amerika başta olmak üzere dünya devletlerinin Sisi yönetimine destek vermeleri için diplomatik girişimlerde bulundu.
Sisi yönetiminin yaşadığı ekonomik kriz kadar İsrail’i endişelendiren başka bir mesele daha var. O da Mısır ile Suudi Arabistan arasında gergin devam eden ilişkiler. Tel Aviv’deki karar merkezlerine yakınlığıyla bilinen Jerusalem Devlet ve Toplum Araştırma Merkezi, iki ülke arasında gergin devam eden ilişkilerin olumsuz etkilerinin olacağı yönünde uyarılarda bulunuyor.
İsrail’in eski Mısır büyükelçisi Zvi Mazel imzasıyla yayınlanan açıklamada “Suudi Arabistan ve Sisi yönetimi arasında yaşanan sorunlar, Sünni terör ve İran’a karşı mücadeleye katkı sağlayan mutedil Sünni ekseninin çökmesine yol açabilir. Bu eksenin çökmesi, bölgesel barış perspektifine ağır darbe indirebilir. Eksenin çökmesi, İsrail’in çıkarlarına zarar verir. Bu eksenin çökmesinden, Sisi yönetimi ve fanatik İslamcı örgütlere karşı duruşlarından ötürü Amerika ve Suudi Arabistan sorumlu olacaktır. Amerika yönetiminin duruşu, Sisi’yi siyasi ve ekonomik açıdan zayıflattı. Sisi’yi Rusya, İran ve Çin’e yönelmeye sevketti.” dedi.
Öte yandan İsrail Ordusu Orta bölge eski komutanı General Gadi Shamni de Abdulfettah Sisi’nin direniş aleyhinde üstlendiği role dikkat çekerek “Sisi’nin yönetime gelmesi, Hamas’a karşı mücadelemize katkı sağladı” dedi.
Sisi devreye girmeseydi 2014 yılındaki savaşın farklı bir şekilde bitebileceği hatırlatmasında bulunan Shamni, Haaretz gazetesine yaptığı açıklamasında “İsrail, Mısır’daki benzeri görülmemiş tarihi fırsattan yararlanmaktadır. İsrail, Hamas’ın silah kaçakçılığında kullandığı tünelleri, bir türlü kapatamamıştı. Sisi gelip de bu tünelleri kapatmaya karar verdiği zamana kadar bu sorun devam etti” dedi.
Shamni, “Sisi’nin uzun yıllar iktidarda kalmasını temenni ediyorum” sözleriyle açıklamasına son verdi.
KUDÜS HABER