Şeyh Hammud başbakan Selam'ı eleştirdi

Lübnan'ın önde gelen alimlerinden Şeyh Mahir Hammud, bugün verdiği cuma hutbesinde, ülkedeki Cumhurbaşkanı seçimlerini sabote eden ülkeleri net bir şekilde ilan edemeyen başbakan Temmam Selam'ı duruşunu eleştirdi. 

05 Ocak 2017
Şeyh Hammud başbakan Selam'ı eleştirdi

Şeyh Hammud başbakanı eleştirdi

"Cumhurbaşkanı seçimini kimlerin engellediğini açıkla"

Lübnan'ın Sayda şehrindeki Kudüs Camii imamı Şeyh Mahir Hammud, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Lübnan adına söz alan Lübnan Başbakanı Temmam Selam'ın, Lübnan'da cumhurbaşkanı seçilmemesinin arkasındaki aktörleri net bir şekilde dile getirmemesini eleştirdi.

Selam'ın "Cumhurbaşkanının seçilememesinden sadece biz sorumlu değiliz. Lübnan'ın dostlarını, cumhurbaşkanını seçmemize yardım etmesini istiyoruz" şeklindeki sözlerini eleştiren Hammud "Başbakanın sözlerinin gerçek olduğunu biliyoruz. Bunu hiç kimse inkar etmiyor. Fakat eksik olan cumhurbaşkanı seçilmesini kimlerin engellediğini söylememesidir. Bunu başbakan da herkes de bilmektedir. Fakat ne harflerin üstüne nokta koyabiliyorlar ne de eşyayı ismiyle ifade edebiliyorlar" dedi.

Şeyh Hammud'dan Basil'e Çağrı:

"Filistinli mültecilerle ilgili sözlerine dikkat et"

Lübnan Dışişleri Bakanı Gibran Basil'in "Ülkem için Suriyelilere ve Filistinlilere vatandaşlık verilmesine karşıyım" sözlerinin, aşağılayıcı ve ırkçı bir söylem olduğunu belirten Şeyh Hammud "Filistinlilere vatandaşlık verilmemesiyle ilgili Arap ve Müslümanlar arasında icma olduğunu söylersek Filistinlilere kötülük etmemiş ya da en basit haklarından mahrum etmiş olmayız. Kimisi Filistinlilere vatandaşlık verilmesini, Filistin davası ve Filistinlileri düşündüğü için reddediyor. Kimisi de Filistinlilerden ve Filistin davasından korktuğu için reddediyor. Sanırım Bakan Basil, ikinci sınıfa giriyor. Ama sözlerine dikkat etmesini, maksadının dışına taşınacağını bilmesi gerekiyor" dedi.

Filistin'e geri dönüş hakkı

Vatandaşlık alan geri dönüşten vazgeçmek zorunda

Birleşmiş Milletler anlaşmasına göre Filistinliler, başka bir ülkede vatandaşlık hakkını elde etmesi halinde, kendi topraklarına dönme hakkından feragat etmiş oluyor. Bundan ötürü Filistin davasına destek olanların, Lübnan'daki Filistinlilere vatandaşlık verilmesine ısrarlı bir şekilde karşı çıktığı biliniyor.

Lübnan'ın aksine Siyonist İsrail rejimiyle iyi ilişki içerisinde olan Ürdün yönetimi ise ülkesindeki on binlerce Filistinliye vatandaşlık hakkı vermişti. Böylece bu Filistinlilerin işgal altındaki topraklarına geri dönüş hakkı silinmiş oldu.

İsrail'in Filistin topraklarını işgali sonucunda 5 milyonu aşkın Filistinli mülteci konumuna düşmüştü. Mültecilerden 500 bini Lübnan'da yaşıyor.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.