BM Suriye Özel Temsilcisi ve Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Heyeti geçtiğimiz hafta Cenevre'deydi.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffen De Mistura, düzenlediği basın toplantısında önceki haftasonu Şam yönetimiyle temas kurulduğunu, yönetimin Cenevre'ye katılma konusunda henüz karar vermediğini belirtmişti. Riyad'da toplanan Suriyeli muhaliflerden bir grubun Suudi Arabistan'ın baskısı ile geçiş süreci için Esad'ın yönetimden çekilmesini şart koşması üzerine Şam yönetimini temsil eden heyetin Cenevre'ye gelmeyeceğine dair bir mesajın kendilerine ulaştığını açıklandı.
Siyasi geçiş sürecine de değinen De Mistura, Astana görüşmelerinde fikir birliğine vardıklarının altını çizdi.
Suriyeli muhalif grupların oluşturduğu Müzakere Yüksek Heyeti'nin başkanı Nasır Hariri yaptığı basın toplantısında heyetin Cenevre görüşmelerinde ortaya koyacağı tavra dair önemli detaylar verdi.
Nasır Hariri, Suriye'de geçiş sürecine Beşşar Esed'siz girmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Muhalefetin tek vücut olarak Cenevre'ye geldiğini iddia etti.
Hariri, Esed yönetimiyle ciddi olarak müzakereler yapmak istediklerini belirtti.
Esed yönetimini siyasi geçiş sürecinin önünü tıkamakla suçlayan Heyet Başkanı Hariri, Esed yönetimini temsil eden heyetin Cenevre'ye henüz ulaşmadığını hatırlattı.
Suriyeli muhalif isimlerden Kadri Cemil ise Moskova'da gazetecilere açıklamada bulundu.
Suriyeli muhalif grupların 24-26 Kasım tarihleri arasında Riyad'da yaptıkları toplantıyı hatırladan Cemil, Suriye'nin geleceğiyle ilgili fikir ayrılıklarının devam ettiğini söyledi.
Kadri Cemil, Riyad'da toplanan muhalif grupların siyasi geçiş sürecinde Beşşar Esed'in istifa etmesini talep etmesinin süreci tıkadığını belirtti.
Muhalif grupların Beşşar Esed'in istifa etmesini siyasi geçiş sürecinin ön şart olarak sunmasındna dolayı Esed yönetiminin Cenevre'ye heyet göndermeyi askıya aldığını açıkladı.
Kadri Cemil, Şam yönetiminin Cenevre'ye heyet göndermeme kararı almasının Riyad'da yapılan toplantıda alınan kararın sonucu olduğunun altını çizdi.
Cemil, Suriye'de barışın tesisini sadece Cenevre görüşmelerine bağlamanın doğru olmadığını söyledi.
Suriye'de barışın hakim olması için Astana müzakerelerinin ve Soçi'de yapılması planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresinin önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da muhaliflerin yaptığı toplantının sonuç bildirgesi Suud Yönetimi tarafından hazırlandığı da iddialar arasında.
Kulislerde ise Suud yönetiminin toplantı sonuç bildirgesine, Esed'in istifası ön şartını Suriye'de kaybettiği etkinliğini müzakrelerde elde etmek için koyduğu konuşuluyor.
Diğer taraftan Suudi Arabistan destekli Suriyeli muhaliflerin Riyad'da yaptıkları toplantı sonrası yapılan açıklamayla kilitlenen Cenevre görüşmelerinde yeni bir gelişme yaşandı.
BM sözcüsü Alessandra Vellucci'nin bugün Cenevre'de yaptığı açıklamaya göre Şam yönetimine bağlı heyetin Cenevre'ye gelmesiyle birlikte görüşmelerin başlayacağı duyuruldu.
Şam yönetimi heyetinin yarın Cenevre'de başlayan 8. Tur görüşmelerine katılacağı açıklandı.
BM Sözcüsü Vellucci, Şam heyetinin yarın görüşmelere katılacağını, heyetin bu konuda BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan Demistura'ya garanti verdiğini belirtti.
BM sözcüsü Alessandra Vellucci, Suriye muhalif gruplarının kurduğu Yüksek Müzakere Heyeti'nin öğlen saatlerinde De Mistura ile görüştüğünü de aktardı.
Müzakere Yüksek Heyeti Başkanı Nasır Hariri, dün geldiği Cenevre'de geçiş sürecinde Esed'i istifa ettirmeyi amaçladıklarını söylemiş, Şam yönetimi heyeti ise Cenevre'ye gelmekten vazgeçmişti.
Cenevre müzakrelerinde tarafların ön şart sunmadan görüşmelerin yürütülmesi konusunda anlaşılmıştı.
KUDÜS HABER