Fuad Masum, Kerkük'e Gitti

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, referandum sonrası ilk kez Kerkük'e gitti. Masum, Kerkük Valilik binasında Vali Rakan Said El Cuburi ve Kerkük İl Meclis üyeleriyle biraraya geldi.  

04 Aralık 2017
Fuad Masum, Kerkük'e Gitti

Cumhurbaşkanı Masum, görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi. Kerkük'te yerel seçimlere kadar İl Meclisi'nin görevini sürdüreceğini vurguladı.Kerkük İl Meclisi'nde halihazırda bir değişiklik söz konusu olmadığını belirtti.

Necmettin Kerim'den sonra vekaleten valilik görevini yardımcısı Rakan Said El Cuburi yürütüyordu.

Masum, Valilik seçimleriyle ilgili de konuştu. "Kerkük İl Meclisi üyelerinin aralarında yapacakları anlaşmaya göre, bir valinin atanması lazım" dedi.

Masum'un gündeminde tartışmalı bölgere de vardı. Tartışmalı bölgelerle ilgili Anayasa'nın 140. maddesinin yürürlükte olduğunu ve uygulanması gerektiğini söyledi.

Kerkük'ün tüm etnik ve mezhebi grupları kucaklayan küçük bir Irak olduğunun altını çizen Masum,  kentte güvenliği sadece polisin sağlayacağını vurguladı.

Fuad Masum, Kerkük'e hareket etmeden önce Cumhurbaşkanlığı ofisinden ziyarete dair bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, Masum'un bölgeye yaptığı ziyaretin Bölgesel yönetim ile Bağdat hükümeti arasındaki ilişkilerin güçlendirmeyi amaçladığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un Kerkük'te yaptığı açıklamaya ise Bağdat'tan tepki geldi.

Irak Meclisi'ndeki Türkmen ve Arap milletvekilleri Fuad Masum'un 140. maddeyle ilgili söylediklerine tepki gösterdi.

Irak Meclisi'nde yuptıkları basın açıklamasında grup adına konuşan milletvekili Hasan Turan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Cumhurbaşkanı Masum, sorunların giderilmesi için gruplar arasındaki görüş birliğini sağlamasını beklerken, görevden alınan valinin tek taraflı politikası gibi geçmişteki hatalara değinmeden 140. maddenin uygulanması ve yeni valinin seçilmesini istedi. Bu da, Masum'un bağlı olduğu partisinin görüşüdür."

Anayasanın 140. maddesine göre, söz konusu bölgelerde 2007 sonuna kadar önce nüfus sayımı, ardından referandum yapılması kararlaştırıldı. Ancak 140. madde, uyuşmazlıklardan ötürü uygulanamadı. Anayasada referandum için belirlenen tarihin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen bu konuda herhangi ciddi adım atılmadı.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.