Süleymani ve Mühendis Suikastı Soruşturması İlerliyor

Irak Yüksek Yargı Konseyi, Şehit Kasım Süleymani ve Şehit Ebu Mehdi Mühendis’e yönelik suikastla ilgili soruşturmada büyük aşama kat edildiğini açıkladı. 

29 Aralık 2020
Süleymani ve Mühendis Suikastı Soruşturması İlerliyor

Irak Yüksek Yargı Konseyi, Şehit Kasım Süleymani ve Şehit Ebu Mehdi Mühendis’e yönelik suikastla ilgili soruşturmada büyük aşama kat edildiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın verdiği karar doğrultusunda uygulanan suikastın yıldönümü yaklaşırken Irak Yüksek Yargı Konseyi Medya Merkezi Sorumlusu Yargıç Haydar Ali Nuri, suikast soruşturmasında gelinen aşamaya ilişkin açıklama yaptı.

Irak yargısının soruşturmada ilerlediğini ve soruşturmanın tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Nuri, suikasta karışanlar hakkında önümüzdeki günlerde adli kararların alındığına tanıklık edileceğini belirtti.

Nuri, konuyla ilgilenen özel soruşturma mahkemesinin tüm delilleri topladığını, davacıların dinlendiğini, Bağdat Havalimanı ve güvenlik güçlerinden tanıkların dinlendiğini ifade etti.

Olayın meydana geldiği tarihte havalimanında bulunan bazı G4S şirketi çalışanlarının ifadelerinin alındığını kaydeden Nuri, Irak Dışişleri Bakanlığı'nın hukuk temsilcisi ile İran İslam Cumhuriyeti Bağdat Büyükelçiliği'nin hukuki temsilcisinin şehit aileleri adına suç işlediği veya suça karıştığı kanıtlanan herkes hakkındaki şikayetinin de kaydedildiğini bildirdi.

Yetkili özel savcının gözetiminde Başbakanlık talimatıyla kurulan soruşturma komitesinin bulgularının incelendiğini vurgulayan Nuri, ABD Başkanı Donald Trump’ın suikast emrini verdiğine dair itiraf videolarının da dosya da yer aldığını ve soruşturmanın bitiminde verilecek adli cezaların belli olacağını ifade etti.

Öte yandan, El-Malume sitesine konuşan Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Bedr el-Ziyadi, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi hükümetinin suikastla zayıf bir rol üstlendiğini ve bunun utanç verici olduğunu söyledi.

Kazimi hükümetinin, ABD aleyhine dava açarak uluslararası rolünü yerine getirmesi gerektiğini kaydeden El-Ziyadi, burada hükümetin zayıflığının söz konusu olduğunu belirtti.

Iraklı yetkili, hükümetin suikasta ilişkin komisyonlar kurarak görevini tamamlamış olmayacağını ifade etti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.