İsrail'den Ateşkes Kararı

İşgal rejimi İsrail, dün akşam gerçekleştirdiği güvenlik kabinesi toplantısı sonrasında ateşkes kararı aldı. 

21 Mayıs 2021
İsrail'den Ateşkes Kararı

Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in karşılıklı ve koşulsuz ateşkes teklifini Gazze’deki direniş gruplarına iletti.

Direniş grupları da bu şekliyle ateşkesi kabul ettiklerini duyurdu.

Ateşkes bu gece yarısı 02.00 itibariyle başladı.

Direniş Grupları: İsrail Geri Adım Attı, Filistin Halkı Zafer Kazandı

Ateşkes ile ilgili Gazze’deki direniş gruplarından açıklamalar yapıldı.

Hamas yetkilisi Ali Barake, İsrail'in ilan ettiği ateşkes kararının Filistin halkı için bir zafer ve Netanyahu için de bir mağlubiyet olduğunu söyledi.

Reuters'a konuşan Hamas yetkilisi El-Rişk, "Savaşın bugün bittiği doğru. Ancak Netanyahu ve tüm dünya bilmeli ki ellerimizin tetikte. Bu direnişi gücünü artırmaya devam edeceğiz. Netanyahu'ya ve ordusuna diyoruz ki eğer geri dönerseniz, biz de döneriz" ifadelerini kullandı.

Bir diğer Hamas yetkilisi Usame el-Hamdan ise, “Arabulucular bize işgal rejiminin Gazze’ye yönelik saldırıları durduracağının, Şeyh Cerrah Mahallesi ve el-Aksa camiinden elini çekeceğinin garantisini verdi. Ancak direniş her türlü gelişmeye hazırlıklıdır” şeklinde konuştu.

Esad ile ilgili sorular üzerine Hamas yetkilisi, “Esad'ın direniş yanlısı duruşu tuhaf ya da şaşırtıcı değil. Ayrıca kim bizi selamlarsa biz daha iyi bir şekilde karşılık vereceğiz. Şam'daki ilişkilerin eski haline dönmesi normaldir” dedi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreter Yardımcısı Tümgeneral Ebu Ahmed ve Gazzeli direniş gruplarının temsilcisi, perşembe günü Esad ile görüşmüştü. Esad, “Suriye'nin kapıları isimleri ne olursa olsun tüm direniş gruplarına açıktır” açıklamasını yapmıştı.

Gazze’deki diğer direniş grupları da alarmda ve tetikte olduklarını İsrail’in anlaşmayı bozması durumunda bugüne kadarkinden 10 kat daha sert karşılık vereceklerini ilan etti.

ABD ve Mısır'dan Ateşkes Yorumu

ABD Başkanı Joe Biden İsrail’in kendisini savunma hakkına destek vereceklerini ifade etti.

Biden ayrıca, İsrail’in ABD destekli Demir Kubbe savunma sisteminin yenilemesine yardımcı olacaklarını duyurdu. Demir Kubbe hava savunma sistemi, direnişin attığı füzeler karşısında birçok kez etkisiz kaldı.

Sisi ise ateşkesin başlamasının hemen ardından Twitter'da yaptığı paylaşımda, Mısır'ın ateşkes girişimlerinin başarılı olmasındaki rolü için Biden'a teşekkür etti.

Ateşkesin ilanıyla birlikte Gazzeliler sokaklarda kutlamalar yaptı.

KUDÜS HABER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.