Müstakbel lideri Hariri, Aun'a desteğini açıkladı
BATI ASYA, 03 Ocak 2017 10:4630 aydır gerçekleştirilemeyen cumhurbaşkanlığı seçimleri için artık sayılı günler kaldı. Müstakbel lideri Saad Hariri, dün akşam Mişel Aun'un cumhurbaşkanlığı adaylığını destekleyeceğini ilan etti. Aun ile Meclis Başkanı Nebih Berri arasındaki buzların eritilmesi için de sıcak gelişmeler yaşandı. Aun, Hariri'yle Beytul Vasat'ta yaptığı görüşmenin hemen ardından Berri'yle görüşmek için Ayni Tiyne'ye gitti.
Lübnan Eski Başbakanı ve Müstakbel Partisi lideri Saad Hariri, dün akşam saatlerinde Ulusal Özgürlük Hareketi lideri Mişel Aun'un Cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklediğini ilan etti.
Aun'un Lübnan İslami Direnişi Hizbullah'ın en güçlü müttefiği olması ve Hizbullah'ın da cumhurbaşkanı adaylığını desteklemesinden ötürü şimdiye kadar Aun'a destek vermekten kaçınan Hariri, dün akşam düzenlediği basın açıklamasında "başka bir seçenek kalmadığı için Aun'un adaylığını destekliyoruz" dedi.
Hatırlanacağı üzere Hariri, ilk önce müttefiği olan Semir Caca’nın cumhurbaşkanı adaylığını desteklemiş, buradan bir sonuç alamayınca, Aun’a karşı Süleyman Faranciye’ye destekleme kararı almıştı.
Aun'un cumhurbaşkanı olmaması için 30 aydır direnen ve bundan ötürü de Lübnan'da cumhurbaşkanlığı boşluğunun oluşmasında etkin rol oynayan Hariri, "Ülkeyi tehlikelerden korumak için bu kararı aldık" dedi.
Basın açıklamasında Hariri, Aun'u desteklediği için Sünni tabandan gelebilecek eleştirileri de engellemek için "Babam Refik Hariri, yaşasaydı bu kriz karşısında ne yapardı?" diye sorarak verdiği kararın doğruluğunu vurguladı.
Lübnan kulislerinde, Hariri’nin desteğine rağmen Müstakbel Partisi’nden 14 milletvekilinin Aun tercihini kabul etmediği konuşuluyor. Lübnan Eski Başbakanı Fuad Sinyora'nın yanı sıra Müstakbel Partisi milletvekillerinden Ammar Hori, Ferid Makari, Muhammed Kabani ve Ahmet Fatfat, Hariri'nin Aun kararına karşı çıkan Müstakbel Partisi milletvekilleri arasında yer alıyor.
Hariri'nin Aun kararına en büyük tepki, Hariri'nin siyasi muhalifi Eşref Rifi tarafından geldi. Rifi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamasında "Ülkemizin İran projesine teslim edilmesini kabul etmeyeceğiz" diyerek tepki gösterdi. Trablus'taki Rifi yandaşları, şehrin farklı bölgelerine Aun karşıtı pankartlar astılar.
Aun, Hariri'nin basın açıklamasından sonra teşekkür ziyareti için Beytul Vasat'a gitti. Aun, burada yaptığı açıklamasında diyalogun önemine vurgu yaparak "Sorunları kabul edip çözmemiz gerektiğini düşünerek yola çıktık. Her birimizin bir görüşü var. Bu görüşleri toplayarak sonuca ulaşacağız. Diyalogda hiç kimse kaybetmez. Herkes kazanır, Lübnan kazanır" dedi.
Aun'un Beytul Vasat'tan sonraki adresi, herkes için sürpriz oldu. Ayn Tiyne'ye giden Aun, Lübnan Meclis Başkanı ve Emel Hareketi lideri Nebih Berri'yle bir araya geldi. Aun, görüşme sonrasında yaptığı açıklamasında, son gelişmelere ilişkin Berri'ye bilgi verdiğini ifade ederek "Elbette, Berri'nin de desteğini bekliyoruz. Ama kararına da saygılıyız" dedi.
Öte yandan Hariri’nin Faranciye’den desteğini çekmesi karşısında duruşunun ne olacağı merakla bekleniyor. Marada Partisi’ne yakın kaynaklar, Süleyman Faranciye’nin, Hariri’nin karar değiştirmesine rağmen adaylıktan geri adım atmayacağını aktardı.
Buna ilave olarak Parti yetkililerinden Roni Arici, Marada ile Hizbullah arasındaki ilişkilerin sağlam ve stratejik olduğunu, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin farklı bakış açılarının bu ilişkileri etkilemeyeceğini söyledi.
Henri Helvo’nun adaylığını destekleyen Velid Canbolat liderliğindeki İlerici Sosyalist Partisi ise Cumartesi günü olağanüstü toplanarak cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin uygun kararı alacağını açıkladı.
Müslüman Kardeşler Cemaati'nin Lübnan kolu olan Cemaati İslami milletvekillerinden Imad Havt ve el-Ketaib Partisi lideri Sami Cemayel, Lübnan'a tek aday dayatılmasına karşı çıkan Lübnanlı siyasetçiler arasında yer alıyor.
Aun’un adaylığına ilk günden beri destek veren Lübnan İslami Direnişi Hizbullah ise Hariri’nin aldığı son kararla ilgili sessizliğini koruyor. Basın mensuplarının bu yöndeki bir sorusuna Hizbullah bakanlarından Muhammed Fineyş, “Sessizlik, bazen konuşmaktan daha açıklayıcı olur” yanıt verdi.
Lübnan anayasasına göre cumhurbaşkanı seçimleri, 128 milletvekilinin üçte ikisi yani 86 milletvekili mecliste hazır bulunduğu zaman gerçekleştirilebiliyor. Seçimin ilk turunda adayların 86 oy alması, alamaması durumunda ise ikinci turda yarıdan bir fazla yani 65 oy alması gerekiyor. İkinci turda da cumhurbaşkanı seçilememesi halinde saf çoğunluğun eğilimi, cumhurbaşkanını belirliyor.
Buna göre Aun’un en kötü ihtimalle ikinci turda Lübnan’ın yeni cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
KUDÜS HABER
BATI ASYA, 03 Ocak 2017 10:46
Yorumlar (0)