Oger’deki Kriz Müstakbel Partisi’ni etkileyecek
BATI ASYA, 04 Ocak 2017 10:37Lübnan Eski Başbakanı ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri, Rusya’daki temaslarının ardından ülkesine dönerek cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili kararını vermesi bekleniyor. Hariri ailesinin sahibi olduğu Oger şirketinin bugünlerde yaşadığı mali kriz, Hariri’nin karar alma sürecini daha da zorlaştırıyor.
Lübnan’ın köklü ailelerinden olan Hariri ailesi, bugünlerde çalkantılı günlerden geçiyor. Sorunun kaynağı, sahibi oldukları inşaat şirketi Saudi Oger’in yaşadığı mali kriz. 2005 yılında aracını hedef alan suikastle öldürülen Lübnan Eski Başbakanı Refik Hariri tarafından Suudi Arabistan merkezli olarak kurulan Oger şirkerinin yaşadığı mali krizden ötürü çok sayıda Müstakbel çalışanı şirketten çıkarıldı.
Kuveyt’te yayınlanan el-Kabas gazetesinin haberine göre Oger’in yaşadığı krizin arkasında Suudi Arabistan’daki petrol fiyatlarının düşmesine bağlı olarak inşaat sektöründe yaşanan problemler duruyor. Müstakbel’in temel mali kaynağı olmasından ötürü de Oger’de yaşanan kriz, Hariri’nin Lübnan’daki siyasi aktivitelerini etkiliyor.
Suudi Arabistan medya kaynakları ve çalışanların bizzat yaptığı açıklamalara göre Oger, sadece çalışanlarını çıkarmakla kalmadı, mevcut çalışanların maaşlarını ödemekte de zorluk çekiyor. Suudi Arabistan’daki kaynaklara göre 20 binden fazla çalışanın maaşları 8 aydır ödenmiyor, sağlık sigortaları yapılmıyor. Bazı çalışanların, Oger’den 500 bin riyalden fazla alacağı var. Bundan ötürü de iflasını ilan etmesi bekleniyor.
Kriz haberlerini doğrulayan Müstakbel Partisi milletvekillerinden Ahmet Fatfat, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamasında “Krizi ilk defa 2009 yılında yaşadık. Aşamalı olarak bugüne kadar devam etti. Geçen sene daha da arttı. Sağlık ve sosyal hizmetler geriledi. Tamamen durduğunu söyleyemem ama geçtiğimiz yıllar gibi değil. Bunun siyasi duruma olumsuz etkisinin olacağını kabul ediyorum. Ama Müstakbel’in Lübnan’da gücünü koruyacağına inanıyorum. Çünkü halk, onların çıkarlarını, devleti, ortak yaşam ve mutedil Sünni düşüncesini savunduğumuzu görüyor” dedi.
Müstakbel Partisi Siyasi Ofis üyesi Raşid Fayd ise yaşanan mali krizin “ıslah ve şantajcılardan uzaklaşmak için fırsata dönüştürülmesi” gerektiğini söyledi.
Lübnan’daki siyasi yıldızın düşüşü, Hariri’ye muhalif olan direniş cephesinin de gündeminde. El-Ahbar gazetesi, “Müstakbel Hareketi’nde personel katliamı devam ediyor” manşetiyle okurlarına duyurmuştu.
Uzmanlara göre Oger’de yaşanan krizin, Müstakbel Partisi’ni ne derece etkilediği, 2009 yılından sonra ilk defa gelecek yıl düzenlenecek olan belediye seçimlerinde görülecek. Buna ilave olarak Hariri’nin eski müttefiği Eşref Rifi’yle Trablus’ta yaşadığı sorunların da belediye seçimlerinin sonuçlarını etkileyeceği öngörülüyor. Rifi’ye işaret eden uzmanlar, Hariri kanadında yaşanan bu krizin sonucu olarak Sünniler içerisinde başka siyasi partilerin ortaya çıkabileceği yorumları yapıyor.
Hariri ailesinin Suudi Arabistan merkezli Oger’in yanı sıra telekomünikasyon alanında hizmet veren Dubai merkezli Oger Telecom, Türk Telekom'un yüzde 55 hissesini elinde tutuyor. Aile ayrıca Suudi Arabistan, Lübnan ve Ürdün'de Cyberia adında bir ISP'nin de sahibi.
KUDÜS HABER
BATI ASYA, 04 Ocak 2017 10:37
Yorumlar (0)