Lübnan Cumhurbaşkanını seçti
BATI ASYA, 06 Ocak 2017 10:35Lübnan, 2.5 yıl aradan sonra 13. Cumhurbaşkanını seçti. Ulusal Özgürlük Partisi lideri Mişel Aun, 83 milletvekilinin desteğini alarak Lübnan’ın yeni cumhurbaşkanı oldu.
83 oy alan Aun, Lübnan’ın yeni cumhurbaşkanı oldu
2.5 yıl aradan sonra Lübnan, yeni cumhurbaşkanına kavuştu. Bugün Lübnan’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda 83 oy alan Ulusal Özgürlük Hareketi lideri Mişel Aun, ülkenin 13. Cumhurbaşkanı seçildi. Oylamada 36 boş, 7 geçersiz oy sayıldı.
Oylama sonucunda Lübnan Meclis Başkanı ve Emel Hareketi lideri Nebih Berri, Aun’u tebrik ederken Aun da anayasal yemininin ardından kendisine destek veren milletvekillerine teşekkür etti.
Hizbullah’ın Hıristiyan müttefikleri arasında yer alan Mişel Aun, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başta Hizbullah olmak üzere Lübnan Güçleri, Müstakbel Partisi ve son olarak İlerici Sosyalist Parti’nin desteğini almıştı.
Lübnan Güçleri lideri Semir Caca, Nisan 2014’te başlayan cumhurbaşkanlığı seçim yarışında Aun’a rakip olarak çıkmıştı. Caca, yeterli desteği bulamamasına ilave olarak müttefiği olan Müstakbel Partisi lideri Saad Hariri’nin Süleyman Faranciye’yi aday olarak göstermesi üzerine adaylıktan Aun lehinde çekildiğini açıklamıştı.
Caca ve ardından Faranciye tercihinde yanıldığını fark eden Saad Hariri’nin Aun lehinde karar değiştirmesi, 2.5 yıldır seçilemeyen cumhurbaşkanlığı seçimleri açısından önemli bir adım olarak görüldü.
Hariri’nin Aun kararı karşısında ilk önce seçimden çekilmeyeceğini ilan eden Faranciye, seçime bir gün kala kendisini destekleyecek olan milletvekillerinden boş oy kullanmalarını istedi.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin bir diğer adayı olan Henri Hilu ise İlerici Sosyalist Partisi lideri Velid Canbolat’ın isteği üzerine adaylıktan çekildiğini açıklamıştı. Hariri’nin ardından Canbolat da Aun’u destekleyeceğini ilan etmişti.
Sami Cemayel liderliğindeki el-Ketaib Partisi milletvekilleri, Eski başbakan Fuad Sinyora başta olmak üzere Müstakbel Partisi’ndeki bazı milletvekilleri ve Batros Harb gibi bazı bağımsız milletvekillerinin de Aun’a tepki olarak boş oy atacağını ilan etmişlerdi.
Lübnan Meclisi’nde Ulusal Özgürlük Hareketi’nin 20, Müstakbel Partisi’nin 24, Emel Hareketi’nin 13, Hizbullah’ın 13, Lübnan Güçleri’nin 8, İlerici Sosyalist Parti’nin 7, el-Ketaib Partisi’nin 5 milletvekili bulunuyor. Meclis’teki bağımsız milletvekillerinin sayısı ise 22 olarak görünüyor.
Lübnan’da 1943'te varılan milli mutabakata göre, meclis tarafından seçilen cumhurbaşkanının "Maruni Hıristiyan" olması gerekiyor.
KUDÜS HABER
BATI ASYA, 06 Ocak 2017 10:35
Yorumlar (0)