Fas Afrika Birliği'ne Geri Döndü
GENEL, 02 Şubat 2017 22:16Fas, 33 yıl aradan sonra Afrika Birliğine geri döndü. Addis Ababa’da yapılan zirvenin kapanışında konuşan Fas Kralı 6. Muhammed konuşmasına, “Sonunda evimdeyim ve sizleri gördüğüm için çok mutluyum” ifadeleriyle başladı. Fas, Batı Sahra’nın Afrika Birliği’ne üye kabul edilmesi kararı sonra 1984 yılında birlikten ayrılmıştı.
Fas 33 yıl aradan sonra Afrika Birliğine geri döndü. Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa’da yapılan 28. Afrika Birliği Zirvesinin kapanış oturumunda konuşan Fas Kralı 6. Muhammed, “Sonunda evimdeyim ve sizleri gördüğüm için çok mutluyum” ifadeleriyle konuşmasına başladı.
Fas'ın, kıtanın istikrarlı ve hızlı büyüyen ülkelerinden olduğuna dikkati çeken Kral 6. Muhammed, yıllar önce ayrıldıkları Afrika Birliğine yeniden kabul edildikleri için üyelere teşekkürlerini sundu.
Uzun bir aradan sonra birliğe döndüğünün altını çizen Kral 6. Muhammed, “birliği bölmek için gelmedikleri, Afrika’nın kendilerinin evi ve kıtası olduğunu” söyledi.
Zirvede dün gerçekleştirilen kapalı oturumda, Fas'ın 33 yıl sonra Afrika Birliğine geri alınması kararlaştırılmıştı. Bağımsızlık iddiasında bulunan Batı Sahra'nın Afrika Birliğine üye olmasının ardından 1984 yılında birlikten çekilen Fas, 21 Temmuz 2016'da birliğe tekrar döneceğini açıklamıştı.İ
Fas'ın 1975'te, eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik hala devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.
Polisario Cephesi, 1991 yılında Birleşmiş Milletlerin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.
Fas 2007'de, sorunun çözüme ulaşması amacıyla Batı Sahra'ya kendisine bağlı özerklik verilmesini gündeme getirmiş ancak bölgenin kaderinin belirlenmesi için referandum yapılmasını savunan Polisario Cephesi buna karşı çıkmıştı. 1984 yılında Afrika Birliğinin tam üyesi olan Batı Sahra, BM tarafından tanınmıyor.
KUDÜS HABER
GENEL, 02 Şubat 2017 22:16
Yorumlar (0)