Gannuşi Libya için Neden Devreye Girdiklerini Açıkladı
GENEL, 08 Şubat 2017 06:54Tunus’taki Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, Libya’da çatışan tarafların bitkin düşmesinden ötürü Libya krizinde uzlaşıya varmanın mümkün olduğunu söyledi. Libya krizinde arabulucu rol üstlendikleri iddialarını yalanlayan Gannuşi, sadece Tunus hükümetine yardımcı olduklarını açıkladı.
Tunus’taki Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, Libya krizinde artık çözüme ulaşmanın mümkün olduğunu çünkü tüm tarafların yaşanan savaştan ötürü bitkin düştüğünü söyledi.
Dün akşam saatlerinde yaptığı basın açıklamasında Gannuşi, “Libya’da şuan ki şartlar, uzlaşı için uygun. Libya’daki tüm taraflar devam eden savaşlardan ötürü bitkin düştüler. Göz yaşının olmadığı hiçbir ev yok. Libya’daki tarafların diğerini askeri güç kullanarak yeneceğine dair düşünce de kalmadı. Libyalı taraflar arasında güç dengesi oluştu. Bu açıdan uzlaşı ve taviz verme önerisinde bulunmak için uygun bir zamandır” dedi.
Nahda karşıtı Tunusluların, Nahda Hareketi’nin Libya krizinin çözüme kavuşması için girişimde bulunmasına tepki göstermesine yanıt olarak Gannuşi, “Esasında diplomatik bir girişim değil bu. Halk diplomasisi diye niteleyebiliriz. Tunus diplomasisine destek çabasıdır diyebiliriz. Tunus’ta diplomasiyi, cumhurbaşkanı el-Baci Kaid Es-Sibsi yürütmektedir. Ona da Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, siyasi ve sivil toplum örgütleri yardım etmektedir. Biz de onlardan birisiyiz. Tunus cumhurbaşkanının, Libya’daki sorunun çözümü için safettiği girişiminin başarılı olması için bazı arabuluculuklar yapmaktayız ” dedi.
Hatırlanacağı üzere es-Sibsi, Libya sorununun çözümü için Ocak ayının ilk günlerinde, Cezayir ve Mısır’la koordine olarak bir girişim başlatmış, bu çerçevede dışişleri ve cumhurbaşkanlığı düzeyinde görüşmeler yapılmıştı.
Nahda Hareketi’nin İslamcılar, İslamcı olmayanlar, aşiretler ve Kaddafi rejiminin ileri gelenlerinin de aralarında bulunduğu Libyalı tüm taraflarla güçlü ilişkilerinin olduğu hatırlayan Gannuşi, “Bu ilişkiyi güçlendirip, Libya sorunun çözümünde kullanmak istiyoruz. Eğer bu gerçekleşmezse, Tunus ve tüm bölgeyi tehdit edecek. Bundan ötürü Libya, Tunus’un dış sorunu değildir. Libya, Tunus’un iç sorunudur. Libya, Tunus’tan ayrılamayacak bir parçadır. Tunus da Libya’dan ayrılamayacak bir parçadır. Cezayir de böyledir. Libya sorununun çözümü, Mısır ve Tunus’taki ekonomik ve güvenlik eksenli iç sorunların çözümünün anahtarıdır” diye konuştu.
Libya’da, 2011 yılında Muammer Kaddafi rejimini devirmek için başlatılan olaylar kısa bir süre içerisinde Libyalılar arası iç çatışmaya dönüştü. Libya’da şuan iki hükümet, iki parlamento ve iki ordu bulunuyor. Bir taraf ülkenin batısında Trablus’a diğer ise ülkenin doğusunda Tobruk’a hakim oldu.
Libya’daki bölünmüşlüğe son vermek için 17 Aralık 2015’te Fas’ta bir araya gelen Libyalı taraflar, ulusal birlik hükümeti kurulmasında ittifaka vardı. Ulusal birlik hükümetinin Mart 2016’te Faiz Sirac başkanlığında kurulmasına rağmen, ülkenin doğusunu kontrolü altında Halife Hafter tarafından tanınmadı.
Gannuşi, açıklamasının sonunda Mısır’daki Müslüman Kardeşler Cemaati’yle Mısır yönetimi arasındaki krizin çözümü için de çağrıda bulunduğunu fakat şuana kadar olumlu bir ışık alamadığını söyledi.
KUDÜS HABER
GENEL, 08 Şubat 2017 06:54
Yorumlar (0)