Halife Hafter, Faiz Serrac'la Görüşmeyi Reddetti
GENEL, 15 Şubat 2017 06:25Mısır Ordusu, Libya’daki krizin çözümü için iki gündür Mısır’da düzenlenen görüşmelere katılan Libyalı tarafların, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin Şubat 2018'den önce yapılması konusunda anlaştı Öte yandan Libya Ulusal Uzlaşı Hükümeti Başbakanı Faiz Serrac, ülkenin doğusunun kontrolü altında tutan Kuvvetler Komutanı Halife Hafter ve Tobruk Meclis Başkanı Akile Salih’in kendisiyle görüşmeyi kabul etmediğini açıkladı.
Libya’daki krizin çözümü için Mısır’da doğrudan görüşmesi beklenen Libyalı tarafların, Halife Hafter’in karşı çıkmasından ötürü bir araya gelemedikleri ortaya çıktı.
Libya Ulusal Uzlaşı Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Faiz Serrac, Kahire’deki temaslarının ardından yaptığı açıklamasında Tobruk Meclisi Kuvvetler Komutanı Halife Hafter ile Meclis Başkanı Akile Salih kendisiyle görüşmeyi kabul etmediklerini söyledi.
Yeni yol haritasının önümüzdeki günlerde ilan edeceğini ifade eden Serrac, “Diyalog, kesin bir çözüm üretir. Tarafların inatlaşması ise siyasi çözüm girişimini donduracak ve halkın yaşadığı trajediyi artıracaktır. Mısır, tüm taraflarla görüşüyor. Fakat Libyalılar arasında üçlü bir zirve gerçekleşmedi. Mısır büyük bir çaba harcıyor. Bunu takdir ediyoruz. Fakat diyalog olmadan hiçbir toplantı başarıyla sonuçlanmayacak.” dedi.
Öte yandan Libya’daki krizin siyasi yolla çözülmesi için Mısır adına görüşmeleri yürüten Mısır Ordusu’ndan yapılan açıklamada, Libyalı tarafların uzlaşıya vardıkları belirtildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Libyalı taraflar ülkenin devlet ve toprak bütünlüğünün korunması, istikrarlı bir devlet yapısının oluşturulması, devletin demokratik, sivil ve modern bir yapıda olması, ordunun muhafaza edilmesi ve görevini yerine getirmesinin sağlanması, dış müdahalenin reddedilmesi ve kan dökülmesinin önlenmesi konularında fikir birliğine varmıştır."
Krizin çözümü için önümüzdeki süreçte atılacak 4 adım konusunda da anlaşma sağlandığı ifade edildi. Bu adımların, "Parlamento ve Devlet Yüksek Kurulu üyelerinden oluşacak yeni bir komitenin kurulması, siyasi uzlaşma için gerekli anayasa değişikliklerinin yapılması, Şubat 2018'den önce cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin gerçekleştirilmesi ve geçiş dönemi sona erip yeni parlamento başkanı görevine başlayana kadar Başkanlık Konseyindeki yetkililerin görevlerine devam etmesi" olduğu bildirildi.
Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Antlaşması'nı imzalamıştı.
Anlaşma gereğince Faiz Serrac önderliğinde kurulan Ulusal Uzlaşı Hükümeti, Halife Hafter tarafından tanınmamıştı.
KUDÜS HABER
GENEL, 15 Şubat 2017 06:25
Yorumlar (0)