Cunta Mahkemesi'nden Şaşırtmayan Mübarek Kararı
GENEL, 03 Mart 2017 21:53Mısır Temyiz Mahkemesi, 25 Ocak devrimi sürecinde onlarca sivilin ölümünden sorumlu olan devrik lider Hüsnü Mübarek hakkında verilen müebbed hapis cezasını bozarak beraatine hükmetti.
Kahire Temyiz Mahkemesi, Mısır'daki devrim sırasında onlarca kişinin ölümünden sorumlu olan Hüsnü Mübarek'in beraatine hükmetti. Mübarek kararın açıklanmasından önce “Göstericilerin öldürülmesine katılmadım” şeklinde savunma yaptı.
Mahkeme heyetinin kararını açıklamasının ardından devrik liderin oğulları Cemal ve Ala’nın yanı sıra solanda bulunan emniyet amirlerinin Mübarek’i tebrik ettikleri görüldü.
Kahire Ceza Mahkemesi, 239 göstericinin katlinden sorumlu tuttuğu Hüsnü Mübarek'i Haziran 2012’de müebbed hapse mahkum etmişti. Fakat daha sonra bu karar Ocak 2013’de Temyiz Mahkemesi'nce bozularak Kahire Ceza Mahkemesi'nin başka bir dairesinde yeniden yargılanması kararını almıştı.
Karar üzerine Müslüman Kardeşler Cemaati’nden yapılan açıklamada Mübarek’in beraat etmesinin kendilerini şaşırtmadığı belirtildi.
Müslüman Kardeşler liderlerinden İzzeddin Komi, “Adaletin olmadığı, eski rejimin hükümet ve parlamentoya döndüğü bir dönemde verilen bu karar normal bir karardır. Bundan ötürü beraat kararı bizi asla şaşırtmadı. Aslında dava diye bir şey kalmamıştı. Bundan ötürü biz ancak göstericiler kendi kendilerini öldürdü diyebiliyoruz” dedi.
Mısır’daki olağanüstü şartlardan ötürü 25 Ocak devrimi sırasında şehid olan devrimcilerin ailelerinin herhangi bir protesto gösterisi düzenlemeyi planlamadıklarını belirten Komi, “Mübarek’in avukatı Ferid Diyb, göstericileri öldürenlerin Müslüman Kardeşler Cemaati ve Hamas olduğunu iddia etti. İyi ama bunun hiçbir delili yok” şeklinde konuştu.
Muhammed Mursi döneminin bakanlarından Muhammed Mahsub, karar üzerine yaptığı açıklamasında “Onlara beraat, halka ölüm, açlık ve fakirlik. Halkın Mahkemesi gecikse de bir gün hükmünü verecektir” derken Cemaati İslami liderlerinden Tarık Zümer ise “Mübarek’in 2011’de göstericileri katletmekten sorumlu tutulması, Sisi’nin 2013’te göstericileri katletmekten sorumlu tutulması anlamına gelecekti. Beraat kararı bu açıdan zorunluydu. Fakat hukuk hiçbir zaman zayi olmaz” değerlendirmesinde bulundu.
Enver Sedat'ın 1982 yılında öldürülmesinin ardından Mısır'da yönetimin başına gelen Mübarek, 11 Şubat 2011'de halkın gerçekleştirdiği devrim sonucunda yönetimden ayrılmak zorunda kalmıştı.
KUDÜS HABER
GENEL, 03 Mart 2017 21:53
Yorumlar (0)