Gannuşi Tunus Devrimini Anlattı
GENEL, 09 Mart 2017 21:54Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen bir forumda Tunus devrimini değerlendirdi. Gannuşi, Tunus devriminin başarıya ulaşmasında ordunun devrimi korumasının yanı sıra Tunuslu siyasetçilerin sahip oldukları ihtilafları yönetme sanatının önemli etken olduğunu söyledi.
Doha Yüksek Araştırmalar Enstitüsü’nün “Tunus’taki Demokratik Dönüşümde Siyasi Uzlaşı Tecrübesi” konulu forumda konuşan Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, Tunus devrimin başarıya ulaşmasındaki faktörleri açıkladı.
Gannuşi, Tunus devriminin başarıya ulaşmasında Tunus Ordusu’nun tarafsız kalan duruşunun önemli etken olduğunu belirterek “Biz, Tunus Ordusu’na çok şey borçluyuz” dedi.
Gannuşi, “Tunus’taki tecrübenin başarıya ulaşmasında Tunus Ordusu’nun yönetimden uzak kalması, önemli derecece etkili oldu. Tunus devrimini koruduğu için biz Tunus Ordusu’na çok şey borçluyuz. Ordunun önünde yönetime el koymak gibi bir fırsat vardı. Devlet yerlerde sürünüyordu, ele geçirilmesi kolaydı. Fakat demokratik çalışmaları ve devleti korumayı üstlendi” şeklinde konuştu.
Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerle Tunus’taki süreci kıyaslayan Gannuşi, diğer ülkelerde yaşanan siyasi, sosyal ve etnik sorunların bir benzerinin Tunus’ta da yaşandığını ama Tunusluların bu sorunları uzlaşıyla çözdüklerini söyledi.
Gannuşi “Tunus, Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelere göre istisnai bir yere sahip. Bu istisnai durumun kaynağı, Tunuslu seçkinlerin sahip oldukları uzlaşı kültürüdür. Tunus, tüm sorunlarını hiçbir grubu dışlamaksızın kurduğu diyalog masası toplantısında çözmeyi tercih etti” dedi.
Tunus’taki başarıda sivil toplumun da önemli katkısı olduğunu savunan Gannuşi “Sivil toplum, siyasetçileri diyalog masasına oturmaya zorladı. Nahda Hareketi, uzlaşıyla anayasanın sağlanması için hükümetten taviz vermiştir” şeklinde konuştu.
Gannuşi “Tunus’taki devrim gerçek bir devrimdir. Anayasa ve kurumları, değiştiren bir devrimdir. Şimdi de uygulamaları değiştirmeye odaklanmaktadır” dedi.
Sorunların sivil yolla çözümünde Arapların tecrübesiz olduklarını ifade eden Gannuşi, “Arapların hepsi, ihtilafları yönetim sanatında tecrübesizler. Demokraside de tecrübesizler. İhtilafların yönetim sanatı, bir damla bile kan akmaksızın yönetimin bir kişiden diğerine, bir partiden diğerine geçiş yolunun hazırlanmasında temel ölçüdür. Tunus şimdi, ihtilafların yönetimini anayasal yolla çözme yolunda ilerliyor” diyerek konuşmasına son verdi.
KUDÜS HABER
GENEL, 09 Mart 2017 21:54
Yorumlar (0)