Siyonistler Arap Birliği Zirvesini Nasıl Gördü?
İSRAİL AMERİKA BATI, 31 Mart 2017 20:34Arap Birliği Zirvesi sonunda ilan edilen 15 maddelik bildirinin Arap-İran düşmanlığını fiili olarak resmiyete döken mahiyette olduğunu belirten Debka sitesi, bu zirvenin İslam dünyasındaki Şii-Sünni ayrışmasının derinliğini gözler önüne serdiğini ve bu durumdan İsrail’in istifade edebileceğini not etti.
Siyonist istihbarat kaynaklarına yakınlığıyla bilinen Debkafile sitesi, 29 Mar’ta Ürdün’ün başkenti Amman’da düzenlenen Arap Birliği Zirvesi’nin sonunda ilan edilen 15 maddeden İsrail’in memnuniyet duyması gerektiğini belirterek zirvenin bütünüyle İran ve Hizbullah karşıtlığı üzerine inşa edilmiş olmasının heyecan verici olduğunu satırlarına taşıdı. Times of Israel sitesi ise bu zirvenin 1967 sınırlarına dayalı bir Filistin devletini öngören 2002 Suudi Arabistan insiyatifine destek verdiğini belirterek Arap sokağında değişen bir şey olmadığını kaydetti.
Debka’ya göre zirvede İran’ın Arap ülkelerinin içişlerine karışmakla suçlandığı ve mezhep temelli bir proje yürüterek meşru Arap hükümetlerinin altını oymaya çalıştığı belirtildi ve sonuç bildirgesinde İsrail’e yönelik eleştirilerin fazlasıyla arka planda kaldığı kaydedildi. Bu durumun İsrail açısından eşsiz bir fırsat sunduğunu ifade eden Debka kaynakları, ilk kez bir Arap Birliği toplantısında Filistinliler ile İsrail arasında olası bir barış durumunda gelecekteki İsrail devletinin sınırlarından bahsedilmediğini ifade etti. Filistin – İsrail meselesinin ayrı bir gündem maddesi altında üzerinde çok da fazla durulmadan geçiştirildiği kaydedildi.
Bunun ABD-Suud-Mısır öncülüğünde başlatılan girişimin bir yansıması olduğunu ileri süren Debka, ABD, Suud, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail ve Filistin Yönetimi arasında geniş zeminde bir müzakere sürecinin kapılarının aralandığını iddia etti. Bu çerçevede Ürdün Kralı II. Abdullah’ın ve Abdulfettah el-Sisi’nin önümüzdeki hafta Washington’a giderek Arap Birliği Zirvesi’nde açıktan deklare edilen kararların yanı sıra ikili görüşmelerde Arap liderlerle el alınan konuların muhtevası hakkında Trump’ı bilgilendirecekleri ve Filistin sorununa ABD’nin öncülük edeceği yeni bir sözde barış süreci açılacağı belirtiliyor.
Debka’ya göre Arap Birliği Zirvesi’nde öne çıkan 15 madde şu şekilde sıralandı:
1) İran’ın Arap ülkelerinin içişlerine karıştığı ve bölgesel istikrar ve güvenliği sarstığı ilan edildi
2) İran İslam Cumhuriyeti, Suudi Arabistan’ın Tahran’dak ve Meşhed’deki büyükelçilik ve konsolosluklarına yönelik saldırıların sorumluluğunu üstlenmeli ve soruşturma yürütmeli.
3) İran yönetimi, diplomatik yetkililerine Arap ülkeleri hakkında düşmanca ve provokatif açıklamalar yapmaktan kaçınmalarını tembihlemeli
4) İran, Körfez ülkelerinde ve Arap dünyasında istikrarsızlığa yol açan gruplara destek vermeyi bırakıp mezhebi rekabeti kızıştırmaktan kaçınmalı
5) İran’ın Birleşik Arap Emirliklerine bağlı üç adayı işgal etmiş olması kınandı. Barışçıl yollarla müzakere yolu tavsiye edildi
6) İran, Bahreyn’deki muhalif gruplara silah ve teçhizat desteği sunmaktan vazgeçip oradaki teröristlere askeri eğitim vermeye son vermeli
7) Bahreyn güvenlik güçleri 2016 yılının Aralık ayında İran Devrim Muhafızlar ve Hizbullah tarafından desteklenen bir terör eylemini başarıyla engellemiştir.
8) İran’ın Suriye krizindeki hain pozisyonu, Suriye’nin bağımsızlığını geleceğini ve birliğini tehdit etmektedir.
9) İran’ın Yemen’de meşru hükümete karşı savaşan güçlere destek vermesi hem Yemen’in hem de Yemen’e komşu ülkelerin güvenliğini olumsuz yönde etkilemektedir.
10) Arap Körfez Ülkeleri danışma meclisinin başlattığı girişime İran’dan olumlu cevap beklenmektedir.
11) İran, BM güvenlik konseyinin 2231 sayılı kararına uygun davranmalı ve Nükleer ve çevresel anlaşmalara uyum göstermediği aksi durumlarda cezalandırılmalıdır.
12) Arap Birliği genel sekreterinin öncülüğünde 4 ülkenin dışişleri bakanlarının dahil olduğu bir komisyon kuruldu ve bu komisyon İran’ın Arap ülkelerinin içişlerine karıştığı durumları tespitle görevlendirildi.
13) Arap dünyasında organize edilecek çeşitli bölgesel ve uluslararası konferans ve forumlarla İran’ın Arap dünyasına müdahaleleri gündem edilecek ve daha fazla farkındalık oluşturulacak.
14) Bu konu Birleşmiş Milletlerin 2 maddesini 7. Fırkasına göre ele alınacak ve temel olarak BM’nin belirlediği kıstaslar üzerinde durulacak.
15) Arap Birliği Sekreteri, bu sorunlar karşısında uygulanacak adımların takibini yapacak ve bir sonraki Arap Birliği zirvesinde rapor halinde katılımcıların önüne koyacak.
KUDÜS HABER
İSRAİL AMERİKA BATI, 31 Mart 2017 20:34
Yorumlar (0)