Arakan'da 200 Yıllık Cami Yıkıldı
, 06 Nisan 2017 19:25Myanmar Ordusu, Arakan’da 200 yıllık geçmişi olan bir camiyi yıkarken Hindistan, Keşmir’deki Rohignyalı mültecilerin sınır dışı edilmesi için çalışmalarını hızlandırdı. Arakanlı Müslüman liderlerden Atallah ise Myanmar’a karşı özgürlük mücadelesinin devam edeceğini açıkladı.
MYANMAR ORDUSU 200 YILLIK GEÇMİŞİ OLAN CAMİYİ YIKTI
Arakan’daki Rohingyalı Müslümanlara uyguladığı şiddet eylemleriyle bilinen Myanmar yönetiminin yeni hedefinde tarihi camiler var. Arakan’ın Bosadong şehrinde 200 yıllık geçmişi olan bir cami, Myanmar hükümeti tarafından yıkıldı.
Arakan Haber ajansına konuşan bir görgü tanığı “Cami, İngiliz işgalinden önce inşa edilmişti. Myanmar Ordusu’nun uyguladığı tehcir politikasından ötürü bölgede çok az sayıda Müslüman kalmıştı. Müslümanlar orada Cuma namazı kılardı. 1992’de orada namaz kıldığımı hatırlıyorum. 1996 yılına kadar da cami açıktı. Bir süre sonra Myanmar Ordusu, caminin çevresinde askeri karargah kurdu. 2012 yılında caminin yıkılacağına dair bir söylenti dolaşmıştı” dedi.
Yerel kaynaklar Myanmar Ordusu’nun 2012 yılında Arakan’da düzenlediği saldılar sırasında çok sayıda caminin ya yakıldığı ya da ibadete kapatıldığını açıklamıştı.
HİNDİSTAN ROHİNGYALILARI KEŞMİR’DEN ATMAKTA KARARLI
Öte yandan Hindistan hükümeti, Myanmar Ordusu’nun zulmünden kaçarak işgal altındaki Keşmir’e sığınan Rohingyalı Müslümanları, sınır dışı etmek için yeni bir adım attı.
India Today gazetesinin haberine göre Hindistan İçişleri Bakanı Rajiv Mehrişi ile Hindistan’a bağlı Cemmu ve Keşmir’deki yerel yöneticilerle bölgedeki Rohingyalıların sınır dışı edilmesiyle ilgili olarak önceki gün bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, mültecilerin hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesi kararlaştırıldı.
Resmi rakamlara göre Keşmir’de 6.700, Hindistan’da ise 3.900 Rohingyalı mülteci bulunuyor.
“HAKLARIMIZI ALINCAYA KADAR MYANMAR’LA SAVAŞACAĞIZ”
Myanmar Ordusu’nun Rohingyalı Müslümanlara karşı sergilediği şiddet eylemlerine karşı mücadele veren Müslüman liderlerden Atallah, basın mensuplarına yaptığı ilk açıklamasında, yabancı cihatçılarla bir bağlarının olduğu iddialarını yalanladı.
Atallah “Hareketimiz, Myanmar’da çoğunluğu oluşturan Budistlerin baskılarına maruz kalan Rohingyalıların haklarına odaklanıyor. Eğer bize haklarımız verilemeyecekse, haklarımızı elde etmek için 1 milyon kişi değil tüm Rohingyalıların ölmesi gerekiyorsa hepimiz öleceğiz. Zalim Myanmar hükümetine karşı savaşacağız” dedi.
The Huffington Post Arabi’nin haberine göre Atallah, “Bizlerin geceleri ışıkları açması mümkün değil. Gündüzleri bir yerden başka bir yere gitmemize de müsaade edilmiyor. Her yerde bir kontrol noktası var. İnsana yakışan bir hayat tarzı değil bu” diyerek, Myanmar Ordusu’nun uygulamalarına tepki gösterdi.
KUDÜS HABER
Yorumlar (0)