Mısır'da Gazetecilere Gözdağı
GENEL, 11 Ağustos 2017 06:51Darbeci Sisi rejiminin baskıları sonucunda bir çok basın yayın kuruluşu, çalışanlarıyla yollarını ayırmış durumda. Şu an Mısır’da gazetecilere ve medya çalışanlarına yönelik kapsamlı tasfiyeler neticesinde işsiz gazetecilerin sayısı binleri buluyor.
Darbeci Sisi’nin demir yumruğuyla yönetilen Mısır’da gün geçmiyor ki basına ve gazetecilere yönelik yeni bir sansür ya da işten atılma haberi çıkmasın. Son olarak el Yevm es Sabi gazetesi, 4 gazeteciye siyasi tutumları nedeniyle bir yıl uzatılabilir ücretsiz izin cezasına çarptırdı. Yıllık izin tutanağını imzalamadıkları taktirde de işten atılmayla tehdit edildiler. Ancak gazetecilere verilen en hafif bir ceza bu.
Bütün darbeci rejimlerde olduğu gibi Mısır’da da medya ve basın üzerindeki baskılar, muhalif gazetelerin ve TV’lerin kapatılmasıyla sınırlı değil. Aynı zamanda rejim yanlısı gazete çalışanları da bu baskılardan nasibini alıyor.
Gazetecilere doğrudan siyasi görüşleri ya da olaylar karşısında aldıkları tutum nedeniyle cezalandırıldıkları açıklanmıyor. Tercih edilen yol genellikle “mali kriz” olduğu gerekçesiyle çalışan sayısının azaltılması. Ancak Gazeteciler Sendikası, bunun tamamen bir kamuflaj olduğunu gayet iyi biliyor.
Mısır’da gazetecilere yönelik ilk tasfiye 2013 yılında, “Darbeye Karşı Gazeteciler” bildirgesini imzalayan gazetecilere karşı yapılmış. Ardından farklı kuruluşlardaki çalışanlara yönelik temizlik harekâtı iplik söküğü gibi gelmiş. Mısır’daki Genel yayın yönetmenlerinin ortaklaşa imzaladıkları bildiriye karşı çıkan gazetecilerin yaptığı açıklamaya imza atanlar da benzeri bir muameleye maruz kalmış. Son olarak Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a satılmasına karşı çıkan gazeteciler öncekilerle aynı akibeti paylaşmışlar.
Genel Yayın Yönetmenleri bildirisi olarak bilinen bildiri, gazetecilerin kendi kendilerini sansüre tabi tutmaları anlamına gelebilecek kararları içeren bir bildiriyken, basın camiasında genel kabul görmediğinden tam 487 gazeteci, bütün baskı ve tasfiye operasyonlarına rağmen buna karşı ortak bir bildiri imzalamış.
Gazetecilere yönelik son tasfiye ise yarı resmi el Ahram gazetesinde gerçekleşmiş. Ahram gazetesi bu operasyon kapsamında tam 160 çalışanını mali kriz gerekçesiyle işten çıkarmış.
Bir de hiçbir neden gösterilmeden tutuklanan ve cezaevinde bulunan gazeteciler var. Bunların sayısının 2017 Temmuz ayı itibarıyla 300’ü bulduğu belirtiliyor. Mısırlı kaynaklar, tutuklu gazetecilere kendi paralarıyla dahi olsa dışarıda tedavi edilmelerine izin verilmediğini belirtiyor.
KUDÜS HABER
GENEL, 11 Ağustos 2017 06:51
Yorumlar (0)