Arakan'da İnsani Kriz Büyüyor
, 30 Ağustos 2017 06:33Myanmar’ın Arakan eyaletinde rejim güçlerinin şiddeti devam ederken sivillerin çaresizliği de giderek artıyor.
Myanmar rejiminin Rohingya Müslümanlarına yönelik baskıları birkaç gündür artmış durumda. Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu adlı örgütün Myanmar polisine ait karakollara saldırmasının ardından Myanmar silahlı güçleri de mevcut şiddetin dozunu artırdı. Bölgede tam bir insani kriz yaşanıyor. Söz konusu örgüt ve Myanmar rejimi karşılıklı olarak birbirini suçlarken olan savunmasız insanlara oluyor.
Myanmar rejimi Arakan’ın bazı bölgelerine gazetecilerin ya da insani yardım görevlilerinin girmesine izin vermiyor. Bu da bölgeden sağlıklı haber alınmasını engelliyor. Bu yüzden çatışmalarda ölenlerin sayısı ile ilgili bilgiler çelişkili ve değişken. Rejimin verdiği sayı yaklaşık 100. Ancak görgü tanıklarının verdiği sayılar 700 ile birkaç bin arasında. Myanmar polis ve askerlerinin kaçmaya çalışan sivillere ayrım gözetmeksizin ateş açtığı bildiriliyor. Yine birkaç bin kişinin de Bangladeş’e kaçmayı başardığı ifade ediliyor.
Arakanlılar yüzyıllardır o bölgede yaşıyor. Ancak Myanmar rejimi Arakanlıları Bangladeş göçmeni teröristler olarak görüyor ve vatandaşlık vermiyor.
Basına konuşan bazı Arakanlılar kendilerine uygulanan şeyin bir soykırım olduğunu açıkça söylüyor. Ayrıca halkın genel anlamda Rohingya Kurtuluş Ordusuna destek verdiğini söylemek pek mümkün değil.
Öte yandan Avrupa Rohingya Konseyi ERC de uluslararası topluma acilen sorumluluk almak çağrısı yaptı. Açıklamada Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan döneminde hazırlanan ve yeni açıklanan Arakan Eyaleti Danışma Konseyi raporuna atıfta bulunuldu. Söz konusu raporun Rohingya halkına vatandaşlık hakkı, seyahat, tıbbi bakım ve eğitim özgürlüğü ve insani yardım ile basına erişim hakkı verilmesini öngördüğü vurgulandı. Şu anda yapılmakta olanın da komisyonun tavsiyelerini boşa çıkarmak amacını taşıdığı ifade edildi.
Diğer yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi Myanmar hükümetine insan hakları ihlallerini durdurması vermesi ve mevcut gayri insani duruma ve şiddete son vermesi çağrısında bulundu. Ayrıca Myanmar yönetiminin barış ve birlikte yaşama konusunda gerçekçi bir yaklaşım benimsemesi uyarısında bulunurken ülkesinin mevcut durumdan kaygı duyduğunu vurguladı.
Mısır’daki en yüksek dini otorite kabul edilen El Ezher de katliamı kınayan ve Rohingya halkına destek veren bir açıklama yayınladı. Daha önce de Papa Francis Arakanlılara destek veren bir açıklama yapmıştı.
KUDÜS HABER
Yorumlar (0)