Arabistan'da Ekonomiye Bağlı Bir İsyan Dalgası Doğabilir
, 22 Eylul 2017 15:33Dünyada ekonomisi Suudi Arabistan’dan daha kötü olan birçok ülke var, ancak Arabistan’ın bu ülkelerden farklı koşullara sahip olması nedeniyle Arap Baharı’na benzer bir başkaldırının yaşanmasına neden olabileceği belirtiliyor.
Ülkedeki kötü gidişatın ve vatandaşın içinde bulunduğu kötü ekonomik ve psikolojik koşullara Suudi Arabistan’da son yaşanan tutuklamalar eklendiğinde Arabistan’da iç karışıklıklar yaşanabilir mi? Bu soruya yanıt vermek için ülkede olan bitenlere biraz daha yakından bakmak gerekiyor.
“Cidde, Suudi Arabistan’ın atan kalbi ve ülkenin ekonomik merkezi olarak bilinir. Artık böyle deği. İnsan, Cidde’ye gittiğinde hayalet kente dönüştüğünü hisseder. Artık eskisi gibi Cidde, cazibe merkezi değil.”
Bu ifadeler Cidde’de yaşayan ve ülkede son zamanlarda olan biteni yakından takip eden herhangi bir Ciddelinin söyleyebileceği sözler.
Örneğin, ülkede şirketlere ve çalışanlara yeni vergilerin salınmasının ardından birçok firmanın ve çalışanın ülkeden ayrılması daha büyük ekonomik krizlerin nedeni olabilir. Nitekim vatandaşların satın alma gücünün düşmesi de bunun bir göstergesi olarak görülüyor. Vergilerin artırılmasının etkileri, henüz daha yavaş yavaş görülmeye başlanıyor. Özellikle su, elektrik ve enerjiye yapılan zamların etkisiyle ülkede faaliyet gösteren şirketlerin %90’ının zarar edeceği belirtiliyor.
Uzmanlar, Bütün bunların ülkede yeni bir memnuniyetsizlik dalgası yaratarak bir isyana yol açabileceğini ifade ediyor.
Zira ülkenin gündeminde özellikle sosyal medyada yönetimin yeni memur alımını durdurması kararının ardından on binlerce çalışanı kapının önüne koyacağı yönünde söylentiler var. Ekonomik krizin daha da kötüleşmesiyle birlikte şu ana kadar sahip olduğu ekonomik refahı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan kitleler mevcut duruma daha ne kadar katlanabilirler?
Bilindiği gibi Suudi Arabistan, ülkedeki siyasi istikrarı ve vatandaşların yönetime olan bağlılığını, büyük ölçüde yaptığı iktisadi yardımlar üzerinden sağlayabilen bir ülke. Bu bağ da ortadan kalktığında söz konusu istikrarın kaosa dönüşmemesi için bir neden yok. Ayrıca ülke çapında telekomünikasyon ağlarının sağlam olması, ülkede iyi bir iletişim ve haberleşme alt yapısının olması, var olan mevcut memnuniyetsizliğin bu iletişim kanalları üzerinden hızla yayılmasına, memnuniyetsizlerin ve muhaliflerin hızla örgütlenmesine neden olabilir. Kısacası uzmanlar, Arabistan’ı hiç de iyi günlerin beklemediği konusunda hemfikir.
KUDÜS HABER
Yorumlar (0)